CENGİZ ÇETİNKAYA / ÖZEL HABER

Konya Özel Lale Eğitim Kurumları Koordinatörü Abdullah Şafak, yaratılmışların en şereflisi olan insanı eğitiyor olmanın sorumluluklarını fazlasıyla artırdığını belirterek, ‘Türkiye’nin geleceği’ni hazırlamanın zorlu ve önemli yollarını Diriliş Postası Gazetesi’ne değerlendirdi. Öğrencilerini edepli, derslerinde başarılı ve ahreti için bilgi ve bilinç donanımıyla yetiştirmek için çaba sarf ettiklerini söyleyen Şafak, şunları ifade etti:

Lale Eğitim Kurumları’nın eğitim anlayışı nedir;misyonu nedir?

Emanete sahip çıkabilmek marifettir. Lale Eğitim Kurumları olarak 32. yılımızda ilk günkü aşk ve heyecanla geleceğe yön veren, ahlaklı ve 15 Temmuz ruhuna sahip nesiller yetiştirmek ana vecibemizdir.

Eğitimdeki sorumluluk anlayışınız nasıldır?

Yaratılmışların en şereflisi olan insanı eğitiyor olmak, sorumluluğumuzu fazlasıyla artırmaktadır. Önce ahlak ve maneviyat parolası ile çıktığımız eğitim yolculuğunda değerler eğitimi zümremizin oluşturduğu güzel davranış kartlarıyla öğrencilerimizin güzel davranışlarını pekiştirmek ve istendik davranışların yaygınlaşmasını sağlamak esas alınmıştır.

Tabi ki bu esas meselemize, hedefimize ulaşırken elbette öğrencimizin akademik başarısını, olabilecek en iyi seviyeye çıkarmak da bir diğer ana sorumluluğumuzdur.

Ne tür program veprojeler uyguluyorsunuz?

Öğrencimizi kendi potansiyelinin en az bir basamak üzerinde başarı seviyesine ulaştırmak için en detaylı ders programları ve branşına hâkim öğretmen kadromuzla öğretim hizmeti sunmaktayız. Ortaokul bölümünde haftada 18 saat İngilizce eğitimi ile şunu iddia etmekteyiz: İngilizce öğreniminin temel yaşlarda tamamlanması esastır. Ortaokulda, 5. sınıfta hazırlık düzeyinde İngilizce öğretimi ile “İngilizce Lale Koleji’nde öğrenilir” hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. İlkokulda okuma aşkını ve öğrenme sevgisini temelden aşılıyoruz.

İlkokul, Ortaokul ve Anadolu Lisemizde öğrencilerimize kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okudukları kitaplarla ilgili analizler yapmalarını ve yorum kabiliyeti kazanmalarını sağlamak için oluşturduğumuz kitap tahlili defterleri projesiyle hedeflerimize bir adım daha yaklaşmaktayız.

Lale’de başarıyı nasıl tanımlıyorsunuz?

Öğrencimizi önce edepli, devamında derslerinde başarılı, İngilizceyi iyi derecede öğrenmiş; bununla birlikte sadece bu dünyası için değil, sonraki hayatı, ahireti için de donanımlı bilgi ve bilinç düzeyine sahip olarak mezun edebilmek Lale Eğitim Kurumları için başarının tanımıdır.

Bu sebeple “Lale Koleji-Hayata Hazırlar” mottomuzu samimiyetle yaşamaya ve yaşatmaya çalışıyoruz.

Başarı için farklı çalışmalarınız nelerdir?

Başarının sadece öğrenciye veya okula, öğretmene bağlı olmadığını bilmek gerekir. Meşhur 3’lü sacayağında, 3. paydaşımız veliler çok önem arz etmektedir. Velilerimize yönelik her dönemi kapsayan seminer programımızla en çok önemsediğimiz veli, okul ve öğrenci işbirliğini gerçekleştirerek istenilen başarıya ulaşmak amaçlanmaktadır.

Ayrıca dinamik muallim kadromuzla kendimizi yenilemeye gayret ediyoruz. Eğitimcilerin eğitimi adlı projeyle öğretmen kadromuzla birlikte alanında uzman akademisyen ve ilim adamlarının verdiği seminerlerle her geçen gün kendini geliştiren dinamik bir kadro yapısına sahibiz.

Lale Koleji’nin eğitim birimlerinde ön plana çıkan projeleriniz nelerdir?

İlkokulda okuma aşkı ve öğrenme sevgisini temelden aşılama niyetimizi gerçekleştirirken bize bu sahada çok güç veren Eğitime Katkı Projesi EKAP ile hem eğitim hem öğretim hem de eğlenceli oyunlarla öğrenme ortamını bir arada hayata geçiriyoruz. Her sınıf düzeyinde sınıfların ortalama seviyesinin üstünde ya da gerisinde bulunan öğrencilerimiz başta olmak üzere birebir özel ilgi ile takviye çalışma programı için görev yapan eğitimci arkadaşlarımız çok önemli bir açığı kapatmaktadırlar.

Ortaokulda farklı olduğunuz bir alanınız var mıdır?

Özellikle değerler eğitimi çalışmaları çerçevesinde düzenli olarak kız öğrencilerle ayrı, erkek öğrencilerle ayrı gruplar halinde grup rehberlik çalışmaları ile elimizdeki yavrularımızı gönüllülük esası ile okul dışı saatlerde grup rehberlik çalışmalarıyla ve aile ev ziyaretleri ile eğitmeye çalışıyoruz.

Lise düzeyinde gerçekleşen etkili, organizeli, yönlendirmeli projeleriniz hangileridir?

Rehberlik servisinin destekleri ile öğrencilerimize kimlik ve kişilik kazandırmak niyetiyle düzenlenen sosyal etkinliklerle ifade kabiliyeti ve öz güveni yerinde gençlik yetiştirmek arzusundayız. Geçtiğimiz yıl değerler eğitimi çalışmalarımızda model karakter Aliya İzzetbegovic; edebi şahsiyet Mehmet Akif Ersoy; gönül coğrafyamız Bosna Hersek; kelimeler kategorisinde şuur, ibadet, ümmet, vahdet; kavramlar bölümünde isâr ve verâ. Bu yıl ise planlanan değerler eğitimi kategorilerinde Sultan II. Abdülhamid Han; Necip Fazıl Kısakürek; Kudüs; şehadet, tevazu, takva, ahde vefa; “Kitap”, sünnet, icma-i ümmet ve kıyas-ı fukaha işlenmektedir.

Okulların ilk haftasında gerçekleşen Ömer Halisdemir’in kabrini ziyaret etkinliğimiz, okul bahçemizin “15 Temmuz Milli İrade Bahçesi” adıyla anılması, sosyal dayanışma kulübü öğrencilerinin özgün etkinlikleri ile cumartesi günleri dahi öğrencilerimizin huzurlu, sağlıklı eğitim alması gayreti içindeyiz.

Düzenlediğiniz gerçekleşen diğer farklı çalışmalarınız nelerdir?

Örneğin Beden Eğitimi zümremiz yıl boyu süren spor müsabakaları düzenlemektedir. Geçen yıl (2015- 2016’da) Diriliş Lale Futbol Turnuvası, Diriliş Lale Voleybol Turnuvası, bu yıl da 2016-2017’de Lale 15 Temmuz Ligi adıyla müsabakalar düzenlenmektedir. Sınıfların oluşturduğu takım isimlerinden bazıları Milli İrade (10B), Kudüs (10D), Şehadet (11B), Zafer (9B), Ahde Vefa (9A), Necip Fazıl (10C), Şehit Ömer Halisdemir (11A), Abdülhamid Han (9D)…

Ayrıca TEOG ve YGS çalışmaları kapsamında yıl içinde 3–4 ayrı seansta 4’er günlük yatılı ders çalışma kamplarımız düzenlenmektedir…