Karantina Günleri’nde Eğitimci-Yazar Kudret Karakaya'yı konuk ettik...

Ebru Okanlar/Mülakat

Haziran ayında okullar açılır mı? Açılırsa veliler çocuklarını okula gönderir mi?

Bütün dünya şu an zor bir sınav veriyor, virüs tehdidi var. Dünya ülkelerinde bu kapsamda devletimiz, milli eğitim bakanlığımız, sağlık bakanlığımız ve oluşturulan bilim eğitimi, çok yoğun ve güçlü çalışıyorlar.

Milli Eğitim Bakanımız haziran ayın da okulların açılabileceğini söyledi, ancak bu sürecin normalleşmesi gerekiyor. Bu, öngörü bu bir var sayım, kesin bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Haziran ayında okullar açılırsa aileler çocuklarını okula gönderirler mi? Gönderirlerse izole nasıl sağlanır?

Ben bu konuda çok fazla iyimser değilim, birçok bilim insanları televizyonda konuşma yapıyorlar, beyan ediyorlar bu konuda esnek bakanlar var, bilimsel bakanlar var, velilerimiz bu süreçte tehdit devam ederken, aşı bulunmamışken, okullar açılsa bile velilerimizin okula göndereceklerini düşünmüyorum.

Uzakta eğitim modeli bu şekilde mi kalır, ne kadar devam eder?

Bakanlığımızın aldığı kararla ikinci bir ayda yani mayıs ayını da uzaktan eğitimi yapmaya karar verdi. Bu konuda hakikaten fedakârca çalışma ve planlamalar yaptılar, velilerimizin de kontrol ve denetimiyle çocuklarımız ev ortamın da, bilgisayarlarda, TRT’de, EBA’da ders alabiliyorlar, bunun altyapısı oluşturuldu, düzenli bir şekilde devam ediyor, ne zamana kadar devam eder kesin bilgi yok elimizde.

Annelere ve babalara tavsiyeleriniz neler olur?

Çocuğun olgunlaştığı, geliştiği, hayata atıldığı ortam ana merkez ailedir. Çocuğun ilk öğretmeni anne ve babadır. Anne ve babanın asıl vazifesi çocuğuna uzaktan eğitim ortamını hazırlamaktır. Ebeveynlere şunu tavsiye ediyorum, çocuk Cenab-ı Hakk’ın bize emanetidir. İnsan yeryüzünde halifedir, o çocuğun bu emaneti. Yarınlara hem ailemiz adına hem toplum adına, hem ülke adına hem de insanlık adına en güzel şekilde planlarını yapmaları gerekir. Her anne babanın milli görevidir.

Çocuklarımız meslek edinirken ya da edinme konusunda anne ve babalar kendi tercihler üzerinde yoğunlaşıyorlar? Sizce bu doğru mu?

Her öğrencinin kabiliyetleri, yetileri, farkındakileri, zekaları, bilgileri kazanımları farklı hem öğretmenin hem ailenin çocuğunu ana okuldan lise son sınıfına kadar özenle izlemesi gerekiyor. Çocuğun zihinsel gelişimi bedensel gelişimi, ruhsal gelişimi, hangi alana ilgisi var.

Bunları hassasiyetle büyük bir sorumlulukla takip ettikten sonra hangi yeteneğe yöneleceğini tavsiye edebilir, aileler ve okul da rehber hocaları, ama öğrenci kendi kararını verir diye düşünüyorum.

Kovid-19 koronavirüste siz neler yapıyorsunuz?

Bana göre Kovid-19, Cenab-ı Allah’ın bir imtihanı diye düşünüyorum. Komple olsun ya da başka bir şekilde olmuş olsun. Bence bütün insanlık bu süreçte imtihandan geçiyor, sınavdan geçiyor. Modernite seküler hayat, kapital düşünce dünyevi yaşam tarzı insanları çok şımarttı, insanları haktan kopardı, adaletin zulmün ayırt edilmesi lazım, Cenab-ı Hak hikmeti ondandır. Hikmetinten sual sorulmaz tüm insanlığa bir ders olduğunu düşünüyorum.

Eğitimci, yazar, şairlik zor olmuyor mu?

Şair düşünceli insandır, dertli insandır, topluma bakar, insana bakar, dünyaya bakar ve hisseder bazen de kalbinden bir şeyler akar. Ben de elimden geldiğince yazıyorum. İdlib’de çatışmada olan Mehmetçiğimize yazdığım şiir…

Mehmetçik

İsmini Kâinatın Efendisi’nden aldın

Her anne babanın kınalı kuzusu oldun

Vatan için bayrak için şahadet şerbeti içtin

Ne kutlu askersin Aziz Mehmetçik

Ülke seninle var oldu

Bayrak seninle dalgalanır oldu

Millet seninle kıyam oldu

Ne yüce değerlisin Aziz Mehmetçik

Nice beldeler seninle fetholundu

Uzak diyarlarda sesin gür seda oldu

İslam seninle bilinir oldu

Ne kutsi cevhersin

Aziz Mehmetçik

İğli sali ordulara korku oldun

Zalimlere kalkan oldun

Küffarın ensesinde kılıç oldun

Müslüman türkü sevdalısın

Aziz Mehmetçik

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk desem?

Çok müstesna bir insan Ziya Selçuk beyefendiyle ilgili benim çalışmam var. Çok bilgili akademisyen çocuklarımız için, toplumumuz için, bir şans olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’la ilgili bir kitap çalışması yapıyorum ve son aşamada inşallah yakın bir zaman da piyasa çıkar diye düşünüyorum. Benim için çok önemli birisi bir konuşmasında şöyle demişti, Öğretmenin gölgesine bile basılmaz, biz eğitimciler olarak bize inanan birisi ve bende kendisini takdir ediyorum.

Ramazan ayı geldi neler söylemek istersiniz?

Ramazan ayı çok özel gecelerin bulunduğu bir ay ve ilk haftayı geride bıraktık, ramazanda yapacağımız duaların, salih amellerin, vereceğimiz sadaka ve zekatların, okuyacağımız mukabelelerin şu üstümüzdeki salgının vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan hassaten Allah tan niyaz ederim.