Cengiz Holding’in iştiraki Eti Alüminyum, dün akşam düzenlenen iftar buluşmasında Konya yerel basın temsilcileri ile bir araya geldi.

İftara katılan Eti Alüminyum A.Ş Genel Müdürü Mehmet Arkan, Eti Alüminyum’un Türkiye’nin 800 bin tonluk yıllık alüminyum ihtiyacının yüzde 10’undan fazlasının üretimini tek başına, Konya Seydişehir Entegre Tesisleri’nde gerçekleştirdiğini belirtti. Madenden son ürüne kadar üretim yapabilen Türkiye’nin tek, dünyanın ise sayılı entegre tesislerinden birine sahip olan Eti Alüminyum’un üç adet ruhsatlı maden sahası bulunduğunu söyleyen Mehmet Arkan, sözlerine şöyle devam etti: “Boksit cevheri çıkardığımız maden ocağımızda, çıkarılan cevherin tamamı işleniyor. Alüminyum külçe, t-ingot, yuvarlak ingot, yassı ingot, alaşımlı külçe gibi ürünlerin üretimi ve satışının yanında, alüminyum hidroksit kullanarak alüminyum oksit (alümina) üretiyoruz. Üretim tesislerimizde yaptığımız rutin yatırımların yanı sıra Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımız da bizim için çok önemli. Geçtiğimiz yıl Eti Alüminyum Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen; ATH adı verilen yanmayı geciktirici yeni stratejik ürünümüz, EtiFine markasıyla otomotiv, uçak, tren sektöründe iç döşemelerinde, yanmaz halı üretiminde, enerji ve haberleşme kablolarının izolasyon kısımlarında %60’a kadar kullanılabilecek. Avrupa’da bu ürünü üreten 4’üncü ülke konumundayız. Üretimde kullanılacak ekipman ve makine- teçhizat kendi bünyemizdeki atölyelerde dizayn edilip üretildi.”

Üretim faaliyetlerinde sürdürülebilirlik için çeşitli uygulamaları hayata geçirdiklerini anlatan Arkan, “Gaz emisyonunu azaltmak amacıyla 15 milyon dolarlık yatırım yaptık. Tesislerimizde kullandığımız kükürt ve kükürt dioksit oranı yüksek fuel oil’in çevreye zarar vermemesi için 5 milyon dolarlık yatırım yaparak doğal gaz dönüşümü gerçekleştirdik. Bu yatırımlarımız, AB normlarında belirtilenden çok daha düşük gaz emisyonu seviyesine inmemize olanak tanıdı” diye konuştu.

HEDEF ‘YEŞİL ALÜMİNYUM’

Eti Alüminyum ayrıca ‘temiz ve yeşil alüminyum’ hedefiyle, entegre üretim tesislerinin yer aldığı Seydişehir’de, iki yeni güneş enerji santrali kuruyor. Toplam 58,8 MW kurulu gücü bulunan Eti-1 ve Eti-2 güneş enerji santrallerine 104,3 MW’lik Eti-3 ve Eti-4’ü ekleme çalışmalarını sürdüren Eti Alüminyum, böylece üretimde kullandığı elektriğe eşdeğer elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamış olacak. Halihazırda 145.350 adet olan güneş paneli sayısını iki santralin tamamlanmasıyla birlikte 378.000’e çıkaracak Eti Alüminyum, 163 MW’lik kurulu güç ile 116.000 hanenin ihtiyacını karşılayabilecek elektriği üretecek.

Eti Alüminyum madencilik, özel alüminyum hidroksit, özel alümina, metalürjik alümina ve alüminyum sektöründe ağırlıklı çoğunluğu Konya bölgesinden, yaklaşık 1.650 çalışanıyla faaliyet gösteriyor.

Editör: TE Bilisim