Ramazan-ı Şerif'e veda vakti yaklaşırken Müslüman kalan kısa zamanın manevi coşkusundan ve feyzinden istifade edebilmek için Ramazan'da kılınacak namaz konusunu sıklıkla araştırıyor. Farz ve vacip ibadetlerin yanında teravih namazını da eda ettikten sonra yapılmasına büyük ecir ve mükafat olan nafile namazlar Peygamberimiz s.a.v. tarafından tavsiye edilmekte. İmkanı olup da bu namazı kılmak isteyen değerli okurlarımız için detaylar yazımızda olacak. Peki, Ramazan'ın 28. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi sekizinci gecesi kılınacak namazın fazileti nedir? İşte bilgiler...

Ramazan'ın 28. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan'ın yirmi sekizinci gecesi kılınacak namazın fazileti nedir?

Ramazan ayının 28. gecesi (2022'de 28 Nisan Perşembe'yi 29 Nisan Cuma'ya bağlayan gece) kılınacak namaz hakkında Peygamberimiz Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz bu namaz hakkında buyurur ki; "Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha ve 3 İhlâs okuyarak iki rekat namaz kılsa iki rekat namaz kılsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından çıkar ve kıyamette hesaptan kurtulur."

KONU HAKKINDA KISA BİLGİ

Bismillâhirrahmânirrahîm:

وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِم۪ينَ مُشْفِق۪ينَ مِمَّا ف۪يهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَا لِ‌هٰذَا الْكِتَابِ لَا يُغَادِرُ صَغ۪يرَةً وَلَا كَب۪يرَةً اِلَّٓا اَحْصٰيهَاۚ وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِراًۜ وَلَا يَظْلِمُ رَبُّكَ اَحَداً۟

Yukarıda yazılı Kehf Sûresi 49. âyet-i kerîmesinde Cenâb-ı Hakk me’âlen buyurur ki;

‘O gün (mahşer ve hesap gününde) kitap (amel defteri) ortaya konmuştur; [Yâ Muhammed!] suçluların, onda yazılı olanlardan korkuya kapılmış olarak, ‘Vay halimize! Bu nasıl kitapmış! Küçük-büyük hiçbir şey bırakmaksızın hepsini sayıp dökmüş!‘ dediklerini görürsün. Böylece yaptıklarını [karşılarında] hazır bulmuşlardır. Rabbin hiç kimseye zülüm [haksızlık] etmez.

Kişi öldüğü zaman kıyameti başlamıştır. Artık o güne dek kabirde uzun bekleyiş ve ardından kıyamet ve mahşer… Mîzân kurulup defterindekileri gördüğü zaman yaşayacağı şaşkınlık âyet-i kerîmede haber verilmiştir.

Bu ve benzeri âyet-i kerîmeler, (meselâ bk. Câsiye Suresi 45/29; İnfitâr Suresi 82/10-12) insanoğlunun dünyada başı boş bırakılmadığını, yapmış olduğu iyi veya kötü, büyük veya küçük her türlü amelin, mahiyetini, hakikatini bilmediğimiz bir şekilde yazılıp muhafaza edildiğini beyân etmektedir.

İnkârcıların hesaba katmadıkları âhiret gününde herkesin amel defteri önüne konacak ve dünyadayken ömürleri boyunca her an belki farkında bile olmadan yapmış olduğu küçük ve büyük ne ameli varsa en ince ayrıntısına kadar orada zaptedilmiş olduğuna şahit olacaktır.

Dünyada günaha batmış olanlar o gün yapmış oldukları kötülüklerin, kendilerinin bile unuttuğu veya hatırlamak istemediği ayrıntılarıyla sayılıp dökülmesinden dehşete kapılacaklar, Allah’ın (c.c.) vereceği cezadan ve insanlar karşısında rezil olmaktan korkacaklardır.

Ahiret merhalelerinde yaşanabilecek sıkıntılardan Allâh’ın (c.c.) rahmeti, mağfireti ve Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’in şefaati, Kur’ân-ı Kerim’in arkadaşlığı ile kurtulabilmek ve hiçbir sıkıntı yaşamadan Cennet-i A’lâ’ya kavuşabilmek için; bu dünyada Kitâbullâh’ın emirlerinden çıkmadan, Rasûlullâh’ın izinden ayrılmadan Rabbimize kulluk etmek için a’zamî ölçüde gayret göstermek gerekmektedir.

Ramazan’ın 28. gecesi kılınacak namazın vakti

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, gecenin ilerleyen saatlerinde imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Bu geceye mahsus nafile bir namaz olduğundan eğer ilerleyen saatte kılmasına kuvvetli bir engel var ve hiç kılamayacaksa, daha erken de kılınabilir. Ancak ilerleyen teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli; Öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in gecelerine özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olduğu müjdelenmiştir. Ancak, yapılamadığı zaman da kişi mesul olmaz.

Editör: TE Bilisim