Türkiye'de önceki gün görülen Gezi Davası'nda Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi üzerine Avrupa harekete geçti. En son Almanya, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'ni, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

"MACARİSTAN KARARI VETO ETTİ"

Türkiye'nin Osman Kavala kararı sonrası Avrupa Birliği, söz konusu mahkeme kararı sonrası ortak bir kınama açıklaması yapmak istedi. Ancak konu için yapılan oylamada AB üyesi olmasına karşın ret oyu veren tek ülke Macaristan oldu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada; "Macaristan bu hafta 27 AB ülkesinin konuyla ilgili ortak açıklamasını da utanç verici bir biçimde engelledi" ifadelerini kullandı.

Amor ayrıca; Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Macar siyasetçi Oliver Varhelyi'yi hedef alarak, "Kavala hakkında verilen gülünç hükmün üzerinden üç gün geçti ama Oliver Varhelyi bir şey söylemeye vakit bulamadı, hatta (Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı) Faruk Kaymakcı ile görüştükten sonra bile" diye yazdı.

ORTAK AÇIKLAMA İSTEĞİ BİREYSEL AÇIKLAMAYA DÖNÜŞTÜ

Macaristan'ın veto kararı sonrası ortak açıklama yapılamayınca; Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell kameralar karşısına geçerek bireysel bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Borrell buradaki açıklamasında; Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu ve AİHM kararlarını uygulamakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

HATIRLATMA: Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uyması AB tarafından talep ediliyor. AİHM 2019 yılında; Kavala'nın tutukluluğunun temelsiz olduğu ve serbest bırakılması gerektiği yönünde karar almıştı.

Editör: TE Bilisim