Furkan Benli / Özel Haber - BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’ni (BAE) 2004 yılından bu yana yöneten devlet başkanı Halife bin Zayid El Nahyan’ın vefatının ardından ülke idaresine gelen eski Veliaht Muhammed Bin Zayed’in yeni devlet başkanı olarak seçilmesi ile yeni veliaht prensin kim olacağı tartışılmaya başlandı. Al Nahyan’ın ölümü ile koltuğa veliaht olan Bin Zayed otomatik olarak geçmiş oldu. Ancak BAE kanunlarındaki veliaht prensin seçilmesine dair net kararların olmaması nedeniyle bu makama kimin ve nasıl seçileceğine dair çeşitli iddialar gündeme gelebiliyor.

NET BİR DÜZENLEME YOK

Arabi 21’in kaynaklardan aktardığına göre veliaht prens makamı sadece krallığı ilgilendiren bir iç mesele ve bu makam boşaldığında nasıl doldurulacağı hakkında net bir düzenleme yok. Ancak ülkeyi yöneten kraliyet ailesi içindeki güç ve nüfuzun büyüklüğü veliaht prens seçilmesine etki edebileceği belirtiliyor.

4 İSİM ÖNE ÇIKIYOR

BAE’de veliahtlık makamına seçim yöntemi kesin olmasa da Devlet Başkanı, genellikle kardeşlerinden birini veliaht olarak tayin ediyor. Bu durumda genel beklenti, M. bin Zayed’in 3 kardeşinden birini veliaht prens olarak tayin etmesi yönünde. Fakat M. bin Zayed’in baskın karakteri ve kontrolü elinde tutmak isteyen tavrı sebebiyle Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve Devlet Güvenlik Sistemi Başkanı görevlerini yürüten oğlu Halid’i veliaht olarak atamasında etkili olabileceği de belirtiliyor. Financial Times ise yayımladığı bir haberinde Devlet Başkanlığı koltuğuna oturan Muhammed Bin Zayed’in oğlu Halid’e işaret ederek MbZ’nin geçmişten bu yanan gelen uygulamaya muhalefet ederek kardeşlerini değil de oğlunu veliaht prens tayin edebileceğini yazdı.

ETKİLİ GÖREVLERDE YER ALDI

Uzmanlar veliaht prensin atanmasına dair bazı değerlendirmelerde bulunuyor. Özellikle MbZ’nin oğlunu kendisine varis kılacağını ancak bunun için Halid’in imajının güçlenmesini bekleyebileceği belirtiliyor. MbZ’nin en büyük oğlu 40 yaşındaki Halid uzun yıllar ABD’de yaşayarak eğitimini orada aldı. Ülkesine dönmesinin ardından hem BAE güvenlik güçlerinde hem de Abu Dabi yönetimi dahil ülke siyasetinde önemli görevlere getirildi. Son yıllarda ise ordu dahil ülke yönetimindeki etkisini artırdı. Fakat uzmanlara göre Zayed’in oğlu Halid’i veliaht tayin etmesi düşük bir ihtimal.

EN GÜÇLÜ ADAY TAHNUN

Oğul Halid ihtimali elendiğinde MbZ’nin 3 kardeşinden birini veliaht olarak ataması bekleniyor. Bunlar, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun Bin Zayed, Abu Dabi Emirliği Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Hazza Bin Zayed, Başbakan Yardımcısı Mansur Bin Zayed. MbZ’nin kardeşleri arasında bir seçim yapması durumunda Tahnun’u veliaht koltuğuna oturtabileceği görüşü hakim durumda. Tahnun, uluslararası anlamda bağlantıları güçlü ve istihbarat çalışmaları anlamında başarılarıyla ön plana çıkıyor. Özellikle son yıllarda hem ekonomik hem de askeri anlamda ülkesine kattığı başarılarla diğer kardeşlerinden pozitif anlamda ayrışmış durumda. Yemen, Libya, Mısır, Türkiye, Iran gibi daha pek çok ülke ile gerçekleştirilen kritik görüşmeleri yürüten Tahnun’un söz konusu makama getirilme ihtimali bu anlamda daha fazla güçleniyor.

MANSUR VE HUZZA İHTİMAL DIŞI

Adaylar arasında MbZ’nin kardeşi olan Manchester City’nin sahibi Mansur Bin Zayed’in de adı geçiyor. Ancak Mansur, geçtiğimiz yıllarda bir Malezya menşeli şirket üzerinden gerçekleştirilen yolsuzlukta adının geçmesi nedeniyle varis olarak atanamayacağı ön görülüyor. Bin Zayed’in kardeşlerinden bir diğeri ise Huzza. Her ne kadar adı varisler arasında geçse de Huzza’nın veliaht olarak seçilme ihtimalinin çok düşük olduğunu kanaati hakim.

40 GÜNLÜK YASIN BİTMESİ BEKLENİYOR

Ayrıca yerel kaynaklar da Başbakan Yardımcısı Seyf Bin Zayed’in veliaht prens koltuğuna oturmasına ise ihtimal dahilinde görmüyor. Bunun nedenini ise kaynaklar söz konusu ihtimalin gündeme bile gelmemesi için daha önceden hazırlıkların yapıldığını ve Seyf’in MbZ’nin öz kardeşi olmamasından dolayı olarak ifade ediyor. Yeni veliaht prensin ülkede ilan edilen 40 günlük yasın ardından açıklanacağı bekleniyor. Veliaht makamı ülkedeki istikrarın en önemli parçalarından biri olarak görülüyor.

Editör: TE Bilisim