Destici, 27 Mayıs askeri darbesinin 62'nci yılı nedeniyle mesaj yayımladı. Her ülkenin, her milletin tarihinde utandığı, yüzleşmekte zorlandığı, hatırlamak istemediği hadiseler olduğunu belirten Destici, şunları kaydetti:

"27 Mayıs 1960 tarihi, Cumhuriyet tarihimizin kara günlerinden biri olarak hafızalarımızda yer alıyor. 27 Mayıs darbesiyle yeryüzündeki son bağımsız Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, kuruluşunun henüz 37. yılında, onu devlet yapan temel müesseseleri, anayasası, parlamentosu, hükümeti, cumhurbaşkanlığı makamı, yargı kurumları, en önemlisi silahlı kuvvetleri, tüm kuralları ve gelenekleriyle yerle bir edildi, devlet olma vasfı kaybettirildi. O günden bugüne devam eden, milleti, milletin kararlarını, ruhunu, iradesini yok sayarak, 'milletin silahları, teçhizatı ve imkanlarıyla eşkıyayı hükümdar yapma hastalığı'nın mikrobu, ülkemize bulaştırıldı."

"27 Mayıs darbesiyle hak ettiği ölçüde yüzleşebilmiş değiliz"

Çoğu İstiklal Savaşı gazisi ve kahramanı olan Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş yöneticilerine, hiç kimsenin vicdanının kaldırmayacağı muameleler yapıldığını, Yassıada mahkemelerinde verilen cezaları hatırlatan Destici, şöyle devam etti:

"Maalesef, bugün hala, 27 Mayıs darbesiyle hak ettiği ölçüde yüzleşebilmiş değiliz. 27 Mayıs darbesi bazı çevrelerce hala savunulabiliyor. Üzülerek ifade ediyorum, seçilmiş bir iktidarı, anayasayı yürürlükten kaldırarak silah zoruyla devirmek ülkemizde hala meşru gösterilmeye çalışılabiliyor. Hesabı ancak sandıkta ve yargıda sorulması gereken konular, bugün bile, darbecilerin işledikleri cinayetlerin bahanesi olarak telaffuz edilebiliyor. Bu siyasi anlayışın ülkemizde hala var olduğunu gördüğümüzde, ülkeyi yönetme imkanı bulduklarında, millete ve millet iradesine nasıl yaklaşacakları konusunda endişe duymaya devam ediyoruz."

Mustafa Destici, Türkiye'de çok sayıda darbe ve darbe girişimleri yaşandığına işaret ederek, darbelerin yöntemleri, nitelikleri, gerekçeleri itibarıyla, birbirlerinden farklı gibi görünseler de tümünün dış bağlantılı olduğuna ve ülkeyi onlarca yıl geriye götürdüğüne dikkati çekti.

BBP Genel Başkanı Destici, şu ifadeleri kullandı:

"Milletimiz ise 27 Mayıs 1960'tan bugüne, tüm darbeleri lanetlemiş, son olarak, 15 Temmuz 2016'da, tanklara, savaş uçaklarına, namlulara göğsünü siper ederek devletini korumuş, kendine, devletine ve geleceğine sahip çıkmıştır. 27 Mayıs darbesinin 62. yılında, millet iradesine yönelen tüm girişimlerin, aslında milletin istiklal ve istikbaline kurşun sıktığı gerçeğini hatırlıyor, 1960 darbesinin düzmece mahkemelerinde canlarını veren, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı Adnan Menderes'i, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'yu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı ve darbe şartlarında kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum."

Destici, 27 Mayıs 1980'de şehit edilen Gün Sazak'ı da 42 yıldır dinmeyen acısıyla sevgi, saygı, rahmet ve minnetle andıklarını vurguladı.

Editör: TE Bilisim