KİTABA ismini veren “Keşif Bedeli” isimli şiir 28 Şubat sürecinde yaşanan acıları yansıtıyor. Toplam 24 şiirin yer aldığı eser “Kinsaşa” ve “Yunus Diyesi Denizler” olarak iki bölümden oluşmuş. Kitapta ahirete uğurladığımız düşünce hayatımızın ve edebiyatımızın iki büyük isim olan Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil’e ithaf edilmiş şiirler de yer alıyor.

ZAMANA DUYARLI ŞİİRLER

Altuntaş’ın şiirleri coğrafyayı, toplumsal olayları, güncel hayatı, sevdayı, mücadeleyi ihmal etmeyen ve acıyı-ümidi tüm zamana yayan yönüyle biliniyor. Şairin poetikası, yaşamın türlü acılarını içselleştirerek şiir evreninde yeni baştan ifadelendirmek üzerine kuruludur. İmge, tarihsellik, ses benzerlikleri, eksiltme ve ironi bu şiirlerin vurucu yönleridir. Dolayısıyla Altuntaş şiirleri, şairin kendisinden ziyade çevresinin, şehrinin, milletinin penceresine ayarlıdır. Bu anlamda onun şiirini ‘düşünen şiir’ olarak da tarif edebiliriz. Yoğun işçiliğin gözlendiği şiirlerde sahteliğin, ikiyüzlülüğün, kibrin, enaniyetin, ihanetin, ataletin at koşturduğu coğrafyamızda şairin şerh düştüğü hususlar kelimelere ve seslere bürünerek tarihe kayıt düşüyor. Şiirlerde şairin süzgecinden geçen olaylar, insanlar, şehirler, duygular modern epik ve yer yer modern lirik bir dille aktarılıyor.

KURAN’DAN İLHAM İLE YAZILMIŞ MISRALAR

Şair tüm bu yolculuk esnasında ümidini yitirmiyor. Kangreni işaret ettiği kadar merhemi de hatırlatıyor. Bu bakımdan Altuntaş şiirlerini tekrar eden insanlık hikâyesini kayıt altına alan mısralar olarak betimleyebiliriz. Eserde batı medeniyetinin zulmüne uğrayan Afrikalılardan tutun kapitalist sömürü sistemine; Vietnam Savaşından tutun, sekülerleşmenin getirdiği ahlaki çöküşe kadar pek çok can alıcı konu Müslüman bir şairin duyarlılığıyla şiirleştirilmiş. Tüm bu zulme inat Müminin ümidini diri tutan şiirler ise kitabın ikinci bölümünde yer almış.

Eser boyunca Kuran’ı Kerim’de anlatılan Peygamber kıssaları, mistik göndermeler, tarihi olaylar, mekânlar ve isimler üzerinden kurulan mısralar dikkat çekiyor. Bu sebeple Altuntaş’ın şiirleri bireyci şiiri dışlayan, şairin inancına, çevresine ve tüm dünyaya odaklanan yapısıyla çağdaşlarından ayrılıyor. Modern Epik üslubun hâkim olduğu şiirlerde vurucu imgeler ve ses ahengi, eseri tüm zamanlara hitap eden bir yapıya kavuşturuyor. Hemen her mısradaki derin göndermeler ise okuyucunun yorumuna bırakılıyor. Bu sayede Altuntaş’ın şiirleri okundukça çoğalan, dönüşen ve her dem yeni anlamlar kazanan bir zenginliğe imkân sağlıyor.

Editör: TE Bilisim