Hz. Mevlana dizisinin Şemsi kim olacak? Hz. Mevlana dizisindeki Şems-i Tebriz’i kimdir? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Kale Film imzalı Hz. Mevlana dizisi Konya’da çekimleri devam ediyor. Dizinin kadrosu diziseverleri tarafından merak edilip sıkça araştırılınca konuyla ilgili detayları sizler için haberimizde derledik. İşte detaylar.

HZ. MEVLANA DİZİSİNİN ŞEMSİ KİM OLACAK?

Birsen Altuntaş’ın aktardığı bilgilere göre, yeni sezon bölümleri yine blutv’de yayınlanacak olan Çekiç ve Gül: Behzat Ç. dizisinin hazırlıkları sürüyor. Yeni bölümlerini Ercan Uğur’un yazdığı diziyi Devrim Yalçın yönetecek. Eski kadronun devam edeceği dizinin kadrosuna Gökçe Eyüboğlu, Burak Dakak ve son olarak Esra Robanar katılmıştı.

Erdal Beşikçioğlu’nun heyecanla hazırlandığı dizinin ekibine son olarak Mehmet Ali Nuroğlu katıldı. Ünlü oyuncu bir süredir Konya’da çekilen Kale Film imzalı Mevlana dizisinde Şems rolüne hayat vermiş ve Bülent İnal’la başrolü paylaşmıştı.

Güçlü oyunculardan oluşan “Behzat Ç”nin dizinin EU Medya Mehmet Ertansel ve Esra Uslu yapıyor.

HZ. MEVLANA DİZİSİNDEKİ ŞEMS-İ TEBRİZ’İ KİMDİR?

Şems-i Tebrizi 1185 yılında Tebriz'de doğdu. Küçük yaşlarda iyi bir dini tahsil gördü. Tebrizli Ebubekir Sellaf'ın müridi olan Şems, ününü duyduğu bütün meşhur şeyhlerden feyz almaya çalışmış ve farklı yerleri seyahat etmiştir. Gezginliğinden dolayı kendisine "Şemseddin Perende" (Uçan Şemseddin) denilmiştir. Ayrıca Tebriz’de tarikat pirleri ve hakikat arifleri ona "Kamil-i Tebrizî" adını vermişlerdir.

Sacaslı Şeyh Rukneddin, Tebrizli Selahaddin Mahmut ile mutasavvıf Necmüddin Kübra’nın halifelerinden Centli Baba Kemal’e intisap ederek onlardan feyz almıştır. Hz. Muhammed’in ahlakını örnek alan Şems, devamlı bir arayış içerisinde olmuştur.

Dünyaya, kılık ve kıyafete önem vermeyen Şems, Mevlana Celaleddin Rumi ile 3 yıl süren beraberliği neticesinde onun hayatında yeni ufukların açılmasına vesile olmuştur.

Şems-i Tebrizi Şam’a döndüğünde, Mevlana için onun yokluğu dayanılmazdır. Şems’in varlığını kabullenememiş kimseler, Mevlana’ya ileri geri laflar etmişlerdir. Mevlana'nın bu kimselerden birine verdiği cevap şöyledir:

"Onun ışığı vurmazdan önce ölü bir nakıştım sadece taş duvarlarınızda. O, elindeki yay ile vurmazdan önce tellerime; hep aynı nameyi çalıp söyleyen, kendi sesine yabancı bir kuru rebaptım. Ben onun avucunda bağlar, bahçeler ağaçlar görür; deryalar gibi geniş, deryalar kadar berrak sular görürüm. Onun avucunda çıkan ağaçların gölgesinde dinlenirim. Lâkin siz bunların hiçbirini göremezsiniz."

Bir süre sonra Şems, Mevlana Celaleddin Rumi'nin oğlu Sultan Veled’in çağrısı üzere Konya’ya geri döndü. Mevlana bir daha şehirden ayrılmasın diye, onu bir kızla evlenmeye ikna eder. Bu kız Mevlana'nın evinde evlatlık olan Kimya Hatun’dur. Kimya Hatun’a gizliden aşık olan, Mevlana’nın küçük oğlu Alaeddin, bu durumu hazmedemez ve Şems aleyhtarlarının yanında yer almaya başlar.

Şems, Mevlana'da meydana gelen büyük değişikliği hazmedemeyenler tarafından mı öldürüldü, yoksa geldiği gibi kimseye haber vermeden Konya’yı terk mi ettiği kesin olarak bilinmemektedir.

Editör: TE Bilisim