Ceyhun Aşirov / Özel Haber - ERMENİSTAN ile Azerbaycan arasında yaşanan diyalog ve çözüme yönelik son günlerde adımların atılması dikkat çekiyor. Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov arasında önemli bir görüşme gerçekleşti. Bayramov-Mirzoyan arasında ilk kez ikili yüz yüze görüşme olması nedeniyle önem taşıyor.

MASADA HANGİ BAŞLIKLAR VAR?

Dışişleri Bakanlarının görüşmesinde, Azerbaycan ile Ermenistan sınırlarının belirlenmesi, ayrılıkçı güçlerinin balta Hankenti olmak üzere Dağlık Karabağ bölgelerinden çekilmeleri, özellikle başta Zengezur olmak üzere geçiş koridorlarının açılması gündemin önde gelen maddeleri. Azerbaycan ve Ermenistan tarafları arasında çalışma gurubunun oluşturulması da gündemin öne çıkan başlıkları arasında. Azerbaycan tarafı geçtiğimiz gün Karabağ bölgesinde geçiş güzergâhlarının sorunsuz açılması için çalışma gurubunun Bakü tarafından oluşturulduğunu ama Ermenistan’ın daha gerekli adımlar atmadığını açıklamıştı.

Zirvenin adresi Gürcistan

ÖTE yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile geçtiğimiz yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki barış ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlayacak Türkiye ile Ermenistan arasındaki ikili normalleşme sürecine önemine vurgu yaptıktan sonra Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile Ermenistan Dışişleri Bakan’ın tarafsız bir ülke olan Gürcistan’da görüşmesi çok önemli. Daha önceki görüşmelerde Rusya’da yapılıyor ve sonuç alınmadan bitiyordu, özellikle Karabağ savaşında Azerbaycan’dan taraf olarak Ermenistan’a giden lojistik yolları kapatan Gürcistan gibi bir ülkede yapılan görüşme, bölgedeki çözüme yönelik adımların daha somutlaşacağı sinyali veriyor.

Editör: TE Bilisim