Bosna Hersek Türkiye Mezunları Derneği tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) da destekleriyle hazırlanan, FETÖ/PDY’nin 15 Temmuz işgal girişimi gecesinde öğrencilerin yaşadıklarını anlatan “Oradaydım” isimli kısa belgesel yayımlandı.

FETÖ/PDY’nin meşru hükümete yönelik düzenlediği 15 Temmuz 2016 işgal girişimi gecesinde Türkiye’de bulunan Emin Bajrić, Vedad Halilović, Ikbal Saračević, NIhad Dostović ve Dino Softić isimli Bosna Hersek’li öğrenciler yaşadıklarını anlattı.

“BABAM ŞEHİT OLURSAK HAKKINI HELAL EDER MİSİN?”

Türkiye’de eğitim gören Ikbal Saračević, telefon üzerinden görüştüğü babasına, “Babam şehit olursak hakkını helal eder misin?” sorusunu yöneltmesi, 15 Temmuz gecesinde sadece Türkiye topraklarında yaşayan vatandaşların değil gönül coğrafyasından gelen diğer milletlerin de mukaddes topraklar için şehit olmaya hazır olduğunu gözler önüne serdi.

Milletin şanlı direnişine şahitlik eden başka bir öğrenci ise, “O gece Türk milletinin korkusuzca mücadelesine şahit olduk. Hilal ve yıldızın üzerinde bulunduğu Türk bayrağının dalgalanması için canını feda edip ülkesini içten seven ve savunan halk karşısında varken asla zafer kazanamayacaksınız.” ifadeleriyle duygularını dile getirdi.

‘FETÖ SIPR CANİLERLE AYNI

Bosna Hersek’li öğrenciler, ayrıca 15 Temmuz gecesinde yaşananları kendi ülkesinde 1990’lı yıllarda yaşadıkları zulmü hatırlayarak hain FETÖ’yü Boşnaklar üzerinde soykırım yapan ve soykırıma başlamadan önce “Türklerden intikam alma zamanı” diyen Sırp canilerle bir tuttuklarını ifade etti.

“Kendi kurumlarınızın ve yaşadığınızın şehrinizin bombalanmasının ne demek olduğunu belki de en iyi bilen Bosna Hersek halkımızdır. Onun için FETÖ’nün ne olduğunu ve 15 Temmuz gecesinde nelerin yaşandığını en iyi bizim anlamamız gerekiyor.” diyen Bosna Hersek Türkiye Mezunları Derneği Başkanı Emin Bajric, sadece Türkiye’nin değil diğer ülkelerin de FETÖ tehlikesine karşı mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İZZETBEGOVİÇ İLE ERDOĞAN’IN ÇAĞRISI ARASINDA BENZERLİK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işgal girişimi gecesinde 3G bağlantısıyla canlı yayına bağlanarak halkını FETÖ/PDY’ye karşı meydanlara çağırması, Aliya İzzetbegoviç’in Sırplara karşı yaptığı çağrıya benzetildi.
Bosna-Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, 2 Mayıs 1992’de Portekiz'in başkenti Lizbon'daki barış görüşmelerinden döndükten sonra Sırp askerleri tarafından Saraybosna Havaalanı'nda esir alınıp Lukavitsa'ya götürüldü.
Tarihçilerin ‘ölüm-kalım’ günü olarak adlandırdığı 2 Mayıs 1992’de, İzzetbeoviç’in kaçırılması ve Lukavitsa’ya götürülmesi askeri bir darbe girişimi olarak kayıtlara geçti.
İzzetbegoviç kaçırıldığı esnada Sırp askerlerin dikkatsizliğini fırsat bilerek uydu telefonu aracılığıyla ulusal televizyonun canlı yayınına bağlandı ve ülkenin geleceği için tarihi çağrıda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da FETÖ/PDY’li hainlerin 15 Temmuz 2016 işgal girişimi gecesinde canlı yayına bağlanarak vatandaşları meydanlara davet etmesi de Türkiye’nin başına bela olan yeni bir darbe girişimini de tarihi bir zaferle önledi.

Öğrenciler 15 Temmuz destanının yazıldığı gece için şu ifadeleri kullandı:

“15 Temmuz gecesinde yaşananlar tüm dünyaya ders olması gerekiyor. Demokrasinin nasıl savunduğunu gösteren Türk milleti dünya üzerindeki milletlere rol model olmalıdır. Düşmana karşı tarihi zafer kazanan kahraman Türk milletimiz yaşasın. Bizi gerçek bir kardeş olarak seven, canlarını davamız için feda etmeye hazır olan Boşnak kardeşlerimizin 15 Temmuz gecesinde bizimle beraber olduklarını da asla unutmayalım!”

Editör: TE Bilisim