İslam alemi için oldukça önem arz eden Hicri Yılbaşı, 2022 yılında 30 Temmuz Cumartesi gününe denk geliyor. Bilindiği üzere Hicri Yılbaşı, her yıl Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) Mekke'den Medine'ye hicretinin gerçekleştiği gün idrak ediliyor. Hicri Yılbaşı’na girmenin mutluluğunu yaşayan Müslümanlar, yılın birinci ayı olan Muharrem ayını ibadetlerle geçirecek. Bu noktada okunacak dualar arasında yer alan sene sonu duası anlamı ve okunuşu araştırma konusu oldu. Peki, Hicri yılın son günü duası nedir, nasıl okunur? Hicri sene sonu duası Arapça-Türkçe okunuşu!

HİCRİ YILIN SON GÜNÜ DUASI NEDİR, NASIL OKUNUR?

Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicreti sebebiyle her yıl Hicri yılbaşı idrak edilirken sene sonu duası milyonların gündemine geliyor. Hicri sene sonu 8 Ağustos 2021 Pazar gününe denk gelirken, hicri sene başı 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü idrak edilecek. Bu ayın birinci gecesi, akşam ve yatsı arasında ( yani zilhiccenin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gece) Allah rızası için iki rekat namaz kılınır.

HİCRİ SENE SONU DUASI ARAPÇA-TÜRKÇE OKUNUŞU!

Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyurdu ki:

"Bir kimse, Muharrem ayının ilk günü [yani hicrî yılbaşında], aşağıdaki duayı 3 defa okursa, Allahü teâlâ o kimseyi, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belâlardan emîn kılar."

Şeyh Şihâbüddin-i Sühreverdî'den menkûldür ki: "Her kim bu duâyı aşûre günü üç kerre okursa ölümden de emîn kılınır. Zîrâ o sene ölümü mukadder olan kimseye, bu duâyı bu veçhile okumak nasip olmaz. (Hâmiş)

Kim ki Muharrem ayının ilk günü bu duayı okursa... Duânın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir. Mümkün mertebe, duâyı, doğru olarak Arabî aslından, orijinalinden okumalıdır.

Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillahi Rabbil-âlemîn. Ves-salâtü ves-selâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme Entel-Ebediyyül-Kadîm. El-Hayyül-Kerîm. El-Hannânül-Mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün, es'elüke fîhel'ısmete mineş-şeytânir-racîm, vel-avne alâ hâzihin-nefsil-emmâreti bis-sûi vel-iştigâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn. Ve sallallahü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve Ehli beytihî ecmaîn.

Meâli ise şöyledir: "Besmele", "hamdele" ve "salvele"den sonra, "Ey Allah'ım! Sen Ebedî ve Kadîmsin[Kendinden evvel hiçbir varlık olmayan], varlığı, hayâtı devâmlı olan, kullarına keremi ziyâde, merhameti, ni'metler bağışlaması sonsuz, yalnız Sensin Allahım!

İşte bu yeni yıldır ki, ben, bu yıl boyunca, huzûrundan kovulmuş şeytândan korumanı ve dâimâ kötülüğü emreden nefsime gâlip olmam için yardımını ve beni Sana yaklaştıran işlerle meşgûl olmamı Senden dilerim ey celâl ve ikrâm sâhibi Allahım. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle muâmele eyle. [Sonunda tekrâr salevât-ı şerîfe var]."

Editör: TE Bilisim