Ceyhun Aşirov / Özel Haber - 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi başatan Rusya, savaşın 168’inci gününde beklemediği bir yerden ağır darbe aldı. 2014’te Kırım’ı işgal eden ve bölgeyi Rus yanlısı yönetime teslim eden Rusya’ya ait Saki Hava Üssü’nde 12 patlama meydana geldi. Medyaya yansıyan görüntülerde patlamaların meydana geldiği bölgeye 400 metre uzakta bulunan hava üssü ve askeri lojmanların ciddi şekilde hasar gördüğü görüldü. Askeri kaynaklar, birbirinden uzak mesafede yaşanan patlamaların kaza sonucu yaşanmayacağı yönünde değerlendirmelerde bulundu. Yerel kaynaklara ve askeri uzmanlara göre patlamalara neyin neden olduğu henüz belli değil. Patlamanın yaşandığı tesis, cephe hattına 270 kilometre uzaklıkta.

HERSON’DA MÜHIMMAT DEPOSU VURULDU

Söz konusu patlamaların dışında Kırım ile idari sınırı bulunan Herson’un Heniches’k İlçesi’nde de Rus mühimmat deposunun vurulduğu bildirildi. Uzmanlar bu bölgenin de cepheye 150 kilometre uzaklıkta olduğuna dikkat çekerek, Batılı müttefiklerinin Ukrayna’ya gönderdiği füzelerin cephede kullanıldığı ihtimalini gündeme getirdi. Batılı müttefikleri Ukrayna’ya 80 kilometre menzilli füzeler göndermişti. Ukrayna ise 300 km menzilli ATACMS operasyonel-taktik füzeleri talep etmişti. Ukrayna’ya uzun menzilli füze gönderilmesi ihtimalini dışlamayan uzmanlar, saldırıların Ukraynalı yerel güçler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine de dikka çekti.

UKRAYNA: KIRIM UKRAYNA’NINDIR

Kırım’ın Novofedorivka bölgesinde bulunan ve Rusya’nın Karadeniz filosuna bağlı savaş uçaklarının konuşlu olduğu belirtilen hava üssündeki patlamalar, üstü kapalı bir şekilde Ukrayna tarafından üstlenildi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereshchuk: “Bugün Uluslararası Yerli Halklar Günüdür. Ukrayna’da Kırım Tatarları, Karailer ve Kırımçaklar yerli halklar kabul ediliyor. Ve bugün Novofedorovka’daki patlamalar Kırım’ın kimin olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Çünkü Kırım Ukrayna’dır!” diyerek Rusya’ya mesaj gönderdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise dikkat çeken bir açıklama yaparak ‘’Ukrayna’nın işgali Kırım’da başladı ve Kırım’da bitecek’’ mesajı verdi. Ukrayna’dan gelen açıklamanın ardından bir açıklama yayımlayan Rusya Savunma Bakanlığı ise detaya girmeden patlamaların kaza sonucu yaşandığını duyurdu. UKRAYNA KARARLI Bölgeyi yakından takip eden uzmanlar, Ukrayna’nın özellikle Kırım konusunda kararlı bir tavır sergilediğine dikkat çekti. Ukrayna’nın Rusya’dan gelecek tepkilere ve nükleer tehdide karşı bile korku emaresi göstermediğini belirten uzmanlar, Kırım’da şiddetli çatışmaların yaşanabileceğine işaret etti.

Editör: TE Bilisim