Zeynep Betül Yıldız / Özel Haber - Endoskopi işlemleri gastroskopi ve kolonoskopi olarak iki ana başlığa ayrılmaktadır. Şikayetleri nedeniyle doktora başvuran hastalar gerekli görülmesi durumunda gastroskopi ya da kolonoskopi veyahut her iki işlem aynı anda yapılabilir. Sonuçlarına göre tedavi düzenlenir.

GASTROSKOPİ İŞLEMİ NEDİR?

Gastroskop dediğimiz ucunda kamera olan ve kumandası ile manevra imkanı sağlayan alet ile ağızdan girilerek dikkatli bir şekilde yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağına ulaşılarak o bölgelerin incelenmesi, gerekli durumlarda örneklenmesi işlemidir. İşlem genellikle 15-20 dakika arası sürmekte. İşlem sonrası hasta günlük işlerine devam edebilmektedir.

HANGİ ŞİKAYETLERLE GELEN HASTALARA GASTROSKOPİ YAPILMAKTADIR?

1. Ağıza acı su gelme, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık gibi uzun süreli mide yakınmaları olan hastalara 2. Tıbbi tedaviye uygulanmasına rağmen sindirim sistemi ile ilgili şikayetleri gerilemeyen hastalara 3. Mide kanaması geçirmiş yada geçirmekte olan hastalara 4. Kansızlık tespit edilen kanama odağı araştırılması gereken hastalara 5. Yutma güçlüklerinin tespiti gereken hastalara 6. Mide kanseri şüphesi olan hastalara 7. Vitamin B12 ve ya demir eksikliği olan hastalara 8. Mide kanseri olanların birinci derece akrabalarında tarama amaçlı kullanılabilir. Aynı zamanda uzun süreli devam eden ve başka yöntemlerle nedeni tespit edilemeyen karın ağrısı şikayetlerinde mide patolojilerini dışlamak için önerilmektedir.

GASTROSKOPİ İŞLEMİ SONRASI YAPILAN BİYOPSİLERDE NE GİBİ SONUÇLARLA KARŞILAŞILABİLİR?

• Enfeksiyon belirtileri Enfeksiyon durumlarında antibiyoterapi ile takip edilmektedir.

• Hücrelerde hasar Hücrelerde hasar görülmesi durumu yakın takip edilmesi gerekir, bazen cerrahi gerekmektedir.

• H. pylori bakterisi H.pylori pozitif olduğunda kansere altyapı oluşturabileceği için antibiyoterapi uygulanmalı, sonrasında da testlerle negatifl iği kontrol edilmelidir.

• Gastrit ya da ülser gibi anormallikler Beslenme değişikliği önerilmektedir. Mide koruyucu tedavisi günlük tedaviye eklenir.

• Mide kanseri (midede şu hücre tipinde kanserler gözükür: adenokanser, taşlı yüzük hücreli kanser, yassı hücreli kanser, adenoakantom, karsinoid tümör, GIST veya lenfoma) Bu durumda uzak organ metastazları dışlandıktan sonra erken dönem cerrahi planlanır.

Kısaca özetlemek gerekirse devam eden mide ağrıları olan hastalar, hızlı kilo kaybı kansızlık gibi şikayetleri olan hastalar şikayetleri ötelemeden genel cerraha muayene olmayı ihmal etmemeli.

Editör: TE Bilisim