Ceyhun Aşirov / Özel Haber - 174 günü dolduran Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna’nın direnişi sürüyor. Zaman zaman karşı saldırılar düzenleyen Ukrayna, 1 hafta içinde ikinci kez işgal altındaki Kırım’da operasyon yaptı. Kırım’ın kurtarılması için İstişare Kurulu oluşturulmasını öngören kararnameyi imzalayan Cumhurbaşkanı Zelenski, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki saldırılarını yoğunlaştırdığını, olası radyasyon riskinin tüm bölgeyi tehdit ettiğini vurguladı.

SİLAH DEPOSU İMHA EDİLDİ

DÜNYADAN yeterli askeri desteği alamadığını vurgulayan Ukrayna, elindeki kısıtlı imkanlarla Rusya’ya ağır kayıplar verdirmeyi sürdürüyor. Önceki gün Luhanks’taki gizli Wagner karargahını vuran Ukrayna güçleri 2014’ten beri Rus işgali altındaki Kırım’da da etkisini artırmaya başladı. Geçen hafta, Saki bölgesindeki Novofedorivka Hava Üssü’nü vurarak 40 Rus uçağını imha eden Ukrayna bu kez Canköy’deki silah deposunu hedef aldı.

ZELENSKİ: NÜKLEER TEHDİT VAR

RUSYA Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada patlamanın “Düşman sabotajı” sebebiyle meydana geldiğini duyurdu. “Savaş Kırım’da başladı, Kırım’da bitecek” diyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde saldırılar düzenlediğini öne sürdü. Zelenski, “Herhangi bir radyasyon olayı Avrupa Birliği ülkelerine, Türkiye’ye, Gürcistan’a ve uzak bölgelerdeki diğer ülkelere darbe oluşturur” dedi.

***
Kırım’da başladı Kırım’da bitecek

174 günü dolduran Rusya-Ukrayna Savaşı’nda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Tüm dünya Rusya’nın kısa sürede Kiev’i işgal edeceğini düşünürken, Ukrayna beklenmedik bir direniş göstererek Rusya’yı püskürttü. Zaman Zaman karşı saldırılar da düzenleyen Ukrayna güçleri 2014’ten beri Rus işgali altındaki Kırım’da 1 hafta içinde ikinci kez saldırı düzenledi.

Ukrayna dünyadan istediği desteği alamadığını vurgulasa da elindeki imkanlarla savunma yapıyor. Hatta zaman zaman karşı saldırıya geçerek Rus güçlerinin ele geçirdiği bazı bölgeleri kurtarmayı hedefleyen Ukrayna 2014’ten beri Rus işgali altında bulunan Kırım’da operasyon düzenledi. Kırım’ın kuzeyinde yer alan Canköy’deki Rus güçlerini hedef alan Ukrayna, Rusya’ya ait silah deposunu vurdu ve elektrik santralini imha etti.

RUSYA PATLAMAYI DOĞRULADI

Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaparak silah ve mühimmat deposunun vurulduğunu fakat olayda can kaybının yaşanmadığını duyurdu. Rus açıklamasında patlamanın “Düşman sabotajı” sebebiyle meydana geldiği bildirildi. Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmasa da Ukrayna tarafı dolaylı ifadeler ile saldırıyı üslendi. Uzmanlar bunun gerekçesini ise “Kırım Rus kanunlarına göre ilhak edilmiş bir bölge. Dolayısıyla Rusya’nın nükleer koruması altında. Ukrayna saldırıları resmi kanallardan üstlenirse Rusya’nın aşırı tepkisine maruz kalabilir” şeklinde açıkladı. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Kırım için ‘’kırım kırmızıçizgimizdir, oraya saldırı olursa kıyamet kopar’’ açıklaması yapmıştı.

BİRDEN FAZLA PATLAMA İDDİASI

Yerel kaynaklar ise bölgede birden fazla patlama gerçekleştiğini öne sürdü. Bölgeden gelen görüntüler de patlamaların birden fazla noktada gerçekleştiğini doğrularken, görüntülerde patlamanın oldukça şiddetli olduğu görüldü. Bölgede çatışma çıkmasından endişe eden halk ise bölgeyi terk etmeye başladı.

UKRAYNA KIRIM’DAN VAZGEÇMİYOR

Fakat Ukrayna kanadı Kırım’dan vazgeçmediğini her fırsatta dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Zelenski, önceki gün Kırım’ın yeniden kurtarılması ve Ukrayna’yla entegrasyonu ile ilgili Danışma Konseyi kurulmasına yönelik kararnameyi imzaladı. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vereshchuk dah önce yaptığı bir açıklamada, “Kırım Ukrayna’dır!” demişti. Cumhurbaşkanı Zelenski ise ‘’Ukrayna’nın işgali Kırım’da başladı ve Kırım’da bitecek’’ mesajı vermişti.

GEÇEN HAFTA HAVA ÜSSÜ VURULMUŞTU

Kırım’da geçen hafta da Rus askeri tesisinin yer aldığı Saki bölgesinde 12 patlama yaşanmıştı. Patlamaların yaşandığı Novofedorivka hava üssünde 1 kişi ölmüş, 8 kişi yaralanmış en az 40 Rus uçağı da imha edilmişti.

Editör: TE Bilisim