Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen "Bal Ormanları Eylem Planı", Türkiye'deki arıcılık sektörünü büyüterek ülke ekonomisine katkı sağlyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı olan proje, ayı zamanda orman köylüsünün geliri de artırıyor.

Dünyada bal üretiminde 2'nci sırada yer alan Türkiye'de, bal ormanlarının sayısı her geçen yıl artıyor.

SORUMLULUK ALANI 20'DEN 27'YE YÜKSELTİLDİ

Her geçen gün verimin ve ihraracatın arttığı bal üretiminin sorumluluk alanı; Diyarbakır, Siirt, Şırnak, Batman, Şanlıurfa, Mardin ve Adıyaman'da büyüyerek 20'den 27'ye yükseltildi.

Şanlıurfa'nın Karacadağ ilçesi de çeşitli bitki örtüsüyle de bal üreticilerinin gözdesi konumunda yer alıyor.

2,5 MİLYON BİTKİ EKİLDİ

Arıcılık faaliyeti yürüten vatandaşların gelirinin artırılması amacıyla bu bölgedeki bal ormanı sayısı da 2'den 4'e çıkarılırken, 27 bin dekara genişleyen alana bal özü taşıyan yaklaşık 2,5 milyon bitkinin de ekimi ve dikimi yapıldı.

"BADEM VE AKASYA TÜRÜ FİDANLAR''  

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Zeki Bayıcı, "Mahlep, özellikle badem ve akasya türü fidanlar. Bal otu tohumlarını da araziye serpme ve ekme suretiyle arıcılarımızın hizmetine sunmuş oluyoruz." dedi.

"TÜRKİYE'DE EN İYİ BALLARLA YARIŞACAK KAPASİTEYE SAHİP''   

Bayıcı, "Bu alan farklı otsu bitkiler ve bizim de diktiğimiz ve ektiğimiz bitkilerle çok daha zengin bir floraya sahip oldu. Dolayısıyla burada üretilen bal kalitesiyle Türkiye'de en iyi ballarla yarışacak kapasiteye sahip. Bu balı markalaştırmak ve Türkiye'ye tanıtmak zorundayız." diyen Bayıcı, Karacadağ balının bu bölge için çok önemli olduğunu söyledi.

"KARACADAĞ BALININ PROLİN DEĞERİ 900 MİLİGRAM''  

Şanlıurfa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Kaya da Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre balda prolin miktarının en az 300 miligram/kilogram olması gerektiğine işaret etti. Kaya, "Karacadağ balının namı her yerde. Karacadağ balının prolin değeri 900 miligram. Bu değer yağış ve kuraklık durumuna göre bin 100'e kadar çıkabiliyor." ifadelerini kullandı.

"100 BİN KOVANDAN YAKLAŞIK BİN TON BAL HASAT ETTİK''

Kaya, "Bu yıl yerleşen 100 bin kovandan yaklaşık bin ton bal hasat ettik. Bu balı hazırlayıp iç ve dış piyasaya göndereceğiz." diye konuştu.

 Mardin'in Mazıdağı ilçesinden gelen üretici İnce Süer, baba mesleği arıcılığı 24 yıldır sürdürdüğünü, 15 Haziran'dan bu yana ailesiyle bölgede olduğunu söyledi.

"BAL VERİMİNDE MEMNUN EDİCİ BİR DURUMLA KARŞILAŞTIK''  

Süer, "Burada sezon kapanmak üzere, son sağımı yapıyoruz. Bal veriminde memnun edici bir durumla karşılaştık. Bölgeye 15 Haziran'da geliyor, 15 Temmuz'a kadar kalıyoruz. Bu yıl bölgenin bitki örtüsü zengin olduğundan kalış süresini uzattık."

Editör: TE Bilisim