85 milyon üşümesin, karanlıkta kalmasın diye yerin 300 metre altından kömür çıkaran 41 madencimiz, grizu patlamasında şehit oldu. Dünyanın en helal ekmek parasını kazanan kahraman madencilerimizden geriye onlarca yetim yavru, gözü yaşlı eş ve ciğerleri yanan ana-babalar kaldı.

18.15’TE KARANLIĞA GÖMÜLDÜK

Hepsinin kıt kanaat geçindirdiği aileleri vardı. Evlatlarının geleceği ve bu ülke için her gün üç vardiya halinde indikleri derinliklerden kara elmas olarak tabir edilen kömürü gün yüzüne çıkarıyorlardı. Türkiye Taş Kömürü Işletmeleri’ne bağlı Amasra Maden Sahası’ndan çıkardıkları kömürle Türkiye’yi ısıtan ve aydınlatan kahraman madencilerimizin önceki gün 18.15’te meydana gelen patlama sonrası -300 kotunda mahsur kaldığı haberi, yurdun dört bir yanını karanlık bir hüzne boğdu.

KEŞKE YARALI KURTULSALAR…

Olayın hemen ardından Içişleri Bakanı Soylu ve Enerji Bakanı Dönmez soluğu bölgede aldı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı patlamayla ilgili soruşturma başlattı. Gece ilerledikçe facianın detayları netleşti. Amasra Maden Sahası’nın önü, kendi imkanlarıyla kurtulan, çıkarılan ve henüz kurtarılmayı bekleyen toplam 110 madencimizin sevenleriyle doldu. Sağ salim çıkabilen her madencinin yüzündeki kömür karasının ardında, evlatlar babalarını, analar yavrularını aradı; ‘Yaralı kurtuldu’ haberi bile şükür sebebine dönüştü kimileri için…

SON OLSUN!

Patlama sonrası seferber olan Türkiye Taş Kömürü Arama Kurtarma Ekipleri, AFAD, UMKE ve Kızılay’ın çabaları, 110 madenciden 58’ini ailelerine kavuşturmaya yetebildi. Yaralı çıkarılan 11 madenciden 6’sı Istanbul’da, 5’i Bartın’da tedavi altına alındı. Kimisi nişanlı, kimisi yeni evli, kimisi henüz kundaktaki, ilkokuldaki yavrularını geride bırakan 41 yiğit madenci, en küçük zerresine kadar helal rızık götürmek için çıktıkları evlerine ‘şehit’ olarak döndü. 1941’den bu yana maden kazalarında vefat eden yaklaşık 3 bin kahramandan biri oldular. 85 milyonun tek duası ve isteği artık bu faciaların son bulması...

***
‘İhmal varsa affedilmeyecek’

DIYARBAKIR programını iptal ederek Bartın’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada çalışmaları bizzat koordine etti. Erdoğan daha sonra, şehit madencilerden 33 yaşındaki Selçuk Ayvaz’ın cenaze namazına katıldı. İki çocuk babası Ayvaz’ın annesi Habibe, babası Recep ve kardeşi Suat Ayvaz’a taziyelerini ileten Erdoğan, Amasra Maden Sahası’nın en ileri teknolojik güvenlik imkanlarına sahip olduğunu, yine de ihmal varsa hesabının sorulacağını söyledi.

-

Editör: TE Bilisim