Ceyhun Aşirov - ÖZEL HABER

RUSYA’nın Ukrayna’ya ikmal gön[1]dermek için gündeme getirdiği “Seferberlik” İlanı başta Türk devletleri olmak üzere eski Sovyet topraklarında ciddi tepkileri de beraberinde getirdi. Rusya’nın bağımsız Türk devletlerinin içişlerine müdahale edecek kadar ileri gitmesi ve kendi savaşı için eski Sovyet ülkelerinden asker toplamasına karşı tepkiler giderek arttı.

İLK UYARI RAHMAN’DAN

Geçen hafta Astana’da düzenlenen zirvede Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın Putin’e yönelik, “Sadece saygı istiyoruz. Bize eski SSCB ülkeleri gibi davranma’ ifadeleriyle gün yüzüne çıkan tepki, Rus güçlerine saldırı olarak ete kemiğe büründü.

BELGOROD’DA KATLİAM

Rusya’nın seferberlik ilanına “Gönüllü” katılan Tacikler, Rus Yarbay Andrei Lapin’in Allah’a ve İslam’a hakaret etmesine dayanamadı. Yarbay Lapin’in hakaretlerine tepki gösteren 3 Tacik, makineli tüfeklerle Yarbay Lapin dahil birçok kişiye ateş açtı. Çatışmalar sonucunda 2 Tacik öldü, biri kaçmayı başardı. Resmi verilere göre Yarbay Lapin’in de aralarında bulunduğu 11 kişi öldü. Yerel kaynaklar ise ölü sayısının 29 olduğunu iddia etti.

MÜSLÜMANLAR: BU BİZİM SAVAŞIMIZ DEĞİL

Yaralı bir askerin ifadelerine göre, olay Dağıstan, Azerbaycan ve Adıgey kökenli 3 askerin “Bu bizim savaşımız değil” diyerek sözleşmesini feshetmek istemesi ile başladı. Bunun üzerine Rus Yarbay Lapin askerleri topladı ve bu savaşın kut[1]sal olduğunu iddia etti. Tacik asker ise kutsal savaşın bu olmadığını ve bu kavramın Müslümanlar için farklı bir anlam taşıdığını anlattı.

RUS YARBAY ALLAH’A KÜFRETTİ

Lapin ise bunun üzerine “Allah size ‘emri yerine getirmeyin’ diyorsa, korkak ve zayıftır” diyerek Allah’a ve İslam’a hakaret etti. Alınan bilgilere göre, sözleşmeli Tacik askerlerden Ehson Aminzoda, sıradaki Müslümanlara “Siz kenara çekilin” diyerek önce Rus Albayı öldürdü ve sonra diğer Rusları taradı. Yaralı asker, Lapin dışında 29 askerin öldüğünü söyledi.

“KAÇIRILDI” İDDİASI

Rusya seferberlik ilanında “Gönüllülüğün” esas olduğunu iddia etse de özellikle Türk devletlerinde zorla askere alma olaylarının yaşandığı iddia ediliyor. Söz konusu olayda saldırıyı gerçekleştiren 24 yaşındaki Tacikistan vatandaşı Ehson Aminzoda’nın da kaçırıldığı iddia ediliyor. Aminzoda’nın akrabaları, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ehson’un en son 10 Ekim’de Moskova’da görüldüğünü belirterek Ehson’un akıbetini Rus yetkililerin 16 Ekim’de Belgrod’ta öldürüldüğünü açıklamasıyla öğrendiklerini bildirdi.

EHSON’UN ABİSİ: RESTORANDA ÇALIŞIYORDU

Saldırıyı yapan Tacik vatandaşı Aminzoda’nın abisi Firuz Aminzoda açıklama yaparak kardeşinin bu yılın Mart ayında Rusya’ya gittiğini ve bir restoranda çalıştığını söyledi. Moskova’da yaşayan ve çalışan kardeşinin Rus vatandaşlığına sahip olmadığını ancak Rusya’da yasal çalışma iznine sahip olduğunu ve zorla Ukrayna cephesine götürüldüğünü vurguladı. Yapılan araştırmada Rusya’da işçi olarak çalışan çok sayıda Tacikistan vatandaşının zorla cepheye götürüldüğü ön süslüyor ve bu durum da herkes tarafından biliniyor. Bu durumda Tacikistan liderinin isyanı doğrudan bağlantılı olduğu da ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim