Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünden 2016 yılında mezun olan Tunçay, bir sanat atölyesinde heykeltıraş olarak çalıştı.

Yaptığı birçok heykelde eski objeleri kullanan Tunçay, geçen süreçte geleneksel sanatlar arasında yer alan tespih sanatına ilgisi arttı.

Yaklaşık 3,5 yıl önce kendisine bir atölye kuran Tunçay, özellikle koleksiyonerlerin kendisine gönderdiği zar, tavla pulu gibi antika eşyaların yanı sıra değerli taş ve kehribarı kullanarak birbirinden farklı tespihler yapıyor.

Tunçay, müşterilerinin isteği doğrultusunda tespihin yapılacağı malzemeyi önce 0.3 milimetre ile 1 milimetre kalınlığı arasındaki testere ile kabaca kesiyor.

Tespih tanelerini zımparalayarak silindirik hale getiren Tunçay, şekil verdiği tespih tanelerini daha sonra yumuşak bir bezle makine yardımıyla yüksek devirde cilalıyor. Ardından kendine özel tespih imamesini de yapan Tunçay, uygun renkteki ipi de seçip çekim sıkılığını belirlediği tespihi hazır hale getiriyor.

Seri üretim elemanı kullanmıyor

Utku Mert Tunçay, tespih sanatıyla tanışınca mesleğini bu yönde yürütmeye karar verdiğini söyledi.

Tespih yaparken kendini çok mutlu ve özgür hissettiğini anlatan Tunçay, şunları kaydetti:

"Benim farkım heykel sanatımdaki titizliğimi buraya yansıtmam. Antika pazarlarında ve hurdacılarda yok olmaya bırakılan objeleri tespihlerimde yeniden kullanarak aslında ömürlerini yeniden başlatıyorum. Ortalama bir tespihi 3 günde tamamlıyorum. Tüm süreçlerde malzemenin zımparası ve tıraşlanmasına kadar kendi elimden çıkıyor. Herhangi bir seri üretim elamanı kullanmıyorum. Geleneksel yöntemlerle yapıyorum."

Tespih sanatına olan ilginin son yıllarda arttığını vurgulayan Tunçay, yurt dışından birçok müşterisinin kendisine ulaşarak kişiye özel tespihler yaptırdığını söyledi.

Teknolojiyle kolaylaşan ve artan bu sanatı geleneksel yöntemlerle devam ettirmeyi amaçladığını dile getiren Tunçay, "Tespih uyum içinde olmalı. Tespih bir bütündür. Gerek görseli ve habbelerin ölçüleri, imamenin habbelere uygunluğu yemek yapmak gibi bir şey eksik olunca kaçar. Ben de bu sanatın önemli bir temsilcisi olmak istiyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim