Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğünün arşivinde bulunan, 1895'ten itibaren sosyal ve siyasi hayata ilişkin görüntülerin yer aldığı videoları erişime açtı.

İlk kez yayınlanan arşivlik videolar arasında İran Şahı'nın Türkiye ziyareti de yer aldı. Atatürk ile İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin 16 Haziran 1934 yılındaki görüntüleri arşivden çıkarılarak ilk kez yayınlandı. Tarihi görüntülerde Pehlevi’nin Türkiye’ye trenle geldiği ve Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ankara İstasyonu'nda karşılandığı görülüyor. Pehlevi’yi Ankara’da Çankaya Köşkü'nde ağırlayan Atatürk görüntülerde kısa süreli bir konuşma gerçekleştiriyor.

Pehlevi'nin Atatürk'ü ziyaret ettiği görüntüleri izlemek için TIKLAYINIZ

Atatürk burada yaptığı konuşmada Pehlevi’yi misafir etmekten memnun olduğunu belirterek “Çoktandır teşrifi şanınızı intizar ediyorduk efendim. Büyük hasretle ve derin samimiyetle çok mesuduz ki o mülakat gününe malik olmuş bulunuyoruz.” ifadelerini kullanıyor. Pehlevi ise ziyaretten memnun olduğunu belirterek Türkiye’ye tekrar ziyarette bulunacağını belirtiyor.

Görüntülerde ayrıca askeri geçit törenine dair de video kayıtları ­yer alıyor.

Atatürk’ün Pehlevi ziyareti kapsamında gerçekleştirdiği boğaz turu da tarihi görüntüler arasında kayda geçti.

             [Atatürk ve Pehlevi'nin boğaz gezisinden görüntü]

[Pehlevi'nin Türkiye'ye geldiğinde Atatürk karşılıyor. Pehlevi kedisini selamlayan Mehmetçiği selamlıyor.] 

Editör: TE Bilisim