Çırağan Sarayı tarihçesi nasıl, kim yaptırdı? Çırağan Sarayı ne zaman, hangi tarihte yapıldı? Soruları arama motorlarında gündem oldu. Lale Devri'nin en önemli simgelerinden birisi olan Çırağan Sarayı, Beşiktaş'ta Çırağan Caddesi'nde bulunuyor. 17. yüzyılda Çırağan Sarayı'nı "Kazancıoğlu Bahçeleri" olarak tanırlardı. Yüzyıllar boyunca pek çok padişaha ev sahipliği yapan Çırağan Sarayı, günümüzde otel olarak kullanılıyor. Birkaç kez restore edilen Saray, Fatma Sultan için inşa edilmiştir.

ÇIRAĞAN SARAYI TARİHÇESİ NASIL, KİM YAPTIRDI?

III. Ahmed mülkünü Vezir-i Azam'ı İbrahim Paşa'ya hediye etmişti ve ilk yalı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan (III. Ahmed'in kızı) için yaptırıldı.

Lale Devri'nde Çırağan Sarayı'nın önemli kabul edilmesinin sebebi ise 1718-1730 yılları arasında Saray'ın bulunduğu yerde eğlenceler düzenlendiği için simge haline geldi. Çırağan, mum ve kandil ışığı altında yapılan gece eğlencilerine verilen isimdir. Saraya bu nedenle Çırağan ismi verildi.

Sultan I. Mahmut (1730-1754) ve III. Selim (1789-1807) tarafından tamir edilen ve eklemeler yapılan Çırağan Sarayı, yeniden inşa edilmek üzere Sultan Abdülmecid tarafından 1859'da yıktırıldı. Yeniden inşası Sultan Abdülaziz Han döneminde tamamlandı.

Çırağan Sarayı'nın mimari planını Nikogos Balyan yaptı. İnşaat, 1861'den 1865'e kadar tam 4 yıl sürdü.

Editör: TE Bilisim