ATV'de çarşamba akşamları yayınlanan Kuruluş Osman dizisiyle birlikte Osmanlı'nın kuruluş yıllarında yaşamış önemli şahsiyetler de merak konusu olmayı sürdürüyor. Bunlardan biri de Osman Gazi'nin eşlerinden biri olarak tarihî kaynaklarda yer alan Rabia Bala Hatun olarak karşımıza çıkıyor. Osman Bey'in hocası Şeyh Edebâlî'nin kızı olan Rabia Bala Hatun (Kuruluş Osman) gerçek adı ne, kimdir? Bala Hatun'un kaç çocuğu var? Bilgiler kısaca yazımızda.

Bala Hatun (Kuruluş Osman) gerçek adı ne, kimdir? Bala Hatun'un kaç çocuğu var?

Rabia Bala Hatun, Osman Gazi ile evlenmiştir. Şeyh Edebali'nin kızı ve Alaeddin Paşa'nın annesi olarak bilinir.

Osman Gazi'nin çocuklarının isimleri ; Orhan Gazi, Alaeddin Bey, Fatma Hatun, Melik Bey, Pazarlı Bey, Çobanbey, Hamid Bey, Savcı Bey'dir.

Alaeddin Bey Bala Hatun'dan olup Osman Bey'in diğer çocukları ise Malhun Hatun'dan dünyaya gelmişlerdir.

Kuruluş Osman dizisinde adı Bala ya da Alaca Hatun olarak geçen karakter dizide de, tarihte de Osman Bey’in karısı olarak geçmektedir. Şeyh Edebali'nin kızı ve Alâeddin Paşa'nın annesi olarak bilinir. Bala Hatun'un hayatı hakkında pek az bilgi bulunmaktadır.

Osman Gazi 1289 yılı civarlarında Şeyh Edebali’nin kızı Rabia Bala Hatun ile ikinci evliliğini yaparak güç kazanmıştır. Rabia Bala Hatun’un mezarı, babası Şeyh Edebali’nin Bilecik’te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir.

Osman Gazi ilk evliliğini ise 1280 yılında, Orhan Gazi’nin annesi olan ve Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey’in kızı Malhun Hatun ile yapmıştır.

Dizide Bala Hatun karakterini, başarılı oyuncu Özge Törer canlandırmaktadır.

Editör: TE Bilisim