Asgari ücret için zam pazarlığı sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız." dedi.

Uzmanlar asgari ücret için yüzde 40-50 arasında bir zamla 8 bin TL bandında bir rakam beklerken, ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan'dan dikkat çeken bir asgari ücret mesaj geldi.

Turhan, "Asgari ücret 450-500 dolar seviyelerinde olmalı. 9 bin lira baremine gelmeli diyoruz ancak asıl sorun enflasyon. 9 bin liralık bu rakam yine geri düşecekse bir anlama yok. Öyle bir duruma geldik ki 3-4 ayda bir maaş revizyonu yapar hale geldik. Çalışan tarafı ciddi zarara uğruyor. Asgari ücreti 500 dolara yükseltiyoruz, tekrar 300 dolara iniyor. Çünkü fiyat artışı durmuyor. Hepimiz bunu yaşıyoruz. Fakir kasırga gibi hissediyor, zengin meltem gibi." dedi.

EYT ile ilgili de açıklama yapan Turhan, "Ortalama 1000 kişi çalışan bir şirkette 100 kişi bu statüye giriyor. Bu da ciddi bir rakam. Emekli olacak insanlar o kadar kıymetli ki asıl risk kalifiye elemanları kaybediyor olmamızdır. En verimli çağında emeklilikle kafasını karıştırıyoruz. Biz zaten sektör olarak kalifiye eleman sıkıntısı çekiyor. Süreç dikkatli yönetilmeli. İflas edecek firmalar dahi olabilir." ifadelerini kullandı.

TÜSİAD: ENFLASYON + REFAH PAYI

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: "Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda" dedi.

TİSK RAKAM VERMEDİ

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da "İşçilerimizin memnun olmadığı bir durumu arzu etmiyoruz." dedi.

ASKON: YÜZDE 40 ARTIL BEKLİYORUZ

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Genel Başkanı Orhan Aydın, "Beklentimiz enflasyon oranı artı 5. Yani yüzde 40 oranında bir artış bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İTO VE MÜSİAD: BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET BELİRLENMELİ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı'dan bölgesel asgari ücret önerisi geldi.

TİM: 500 DOLAR ÖDEYEMEYİZ

TİM Başkanı Gültepe ise, 'Türkiye’de asgari ücretin 300-350 dolar arasında olması lazım. Maliyet 500 dolar olursa karşılayamayız. Asgari ücreti sürekli arıtmakla bir noktaya gelemeyiz. Fiyat artışlarının da durması lazım. Zam yapıyorsunuz çalışan yine mutsuz.' dedi.

KAYNAK: AKŞAM

Editör: TE Bilisim