Irak’ın başkenti Bağdat’a resmi ziyarette bulunan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Irak Başbakanı Muhammed Şia Sudani tarafından resmi törenle karşılandı. Askeri kıtanın selamlandığı törende, iki ülkenin milli marşının okunmasının ardından heyetler tanıtıldı. İkili ilişkiler ve bölgesel meselelerin ele alındığı görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Irak Başbakanı Sudani, İtalya’nın özellikle terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, iki ülke arasında güçlü ilişkiler olduğunu söyledi. Başta sağlık ve tarım olmak üzere ikili ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydeden Irak Başbakanı, Irak’ta faaliyet gösteren İtalyan şirketler bulunduğunu hatırlatarak, “Özellikle altyapı ve doğalgaz yatırımı alanında daha fazla şirketin ülkemize gelmesini bekliyoruz” dedi. Irak’ın turizm alanında İtalya’dan faydalanmak istediğini aktaran Sudani, ilişkilerdeki engelleri kaldırmak için ortak bir komisyon oluşturulduğunu söyledi.

İtalya Başbakanı Meloni ise ülkesinin DEAŞ ile mücadelede Irak’ı desteklemek için ön saflarda yer aldığını belirterek, “Güçlü bir Irak olmadan Orta Doğu bölgesinde istikrar ve refah sağlanamaz” ifadelerini kullandı.

Irak’ta faaliyet gösteren İtalyan şirketler aracılığıyla Irak’ın yanında durduklarını söyleyen Meloni, DEAŞ ile mücadelede elde edilen başarılardan gurur duyduklarını kaydetti. İtalya Başbakanı, Noel gününün ülkede resmi tatil olarak ilan edilmesinin Irak’taki Hıristiyan toplumuna karşı saygı göstergesi olduğunu belirterek, bu adımı takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

İTALYA BAYRAĞI YERİNE İRLANDA BAYRAĞI KULLANDILAR

Tören sonrası ortak basın toplantısında İtalya bayrağı yerine İrlanda bayrağının kullanılması gözlerden kaçmadı. Bu görüntü sosyal medyada alay konusu oldu.

Editör: TE Bilisim