Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu'nun küçük bir çocuk üzerinden oluşturmaya çalıştığı 'karne hediyesi olarak et alınması' yönündeki algı operasyonu deşifre oldu. Muhalefet siyasetçileri ve medyasının malzeme konusu yaptığı olayın yalan olduğu kısa sürede ortaya çıktı.

MUHABİRİN İŞİNE SON VERİLDİ

Habertürk, olayla ilgili muhabir hakkında kurum içi soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, muhabirin işine son verildiği açıklandı. Habertürk'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bu haberde muhabirimizin, çocuğun konuşması/konuşturulması ile ilgili kısımda aldığı tutum bu ilkelerin açıkça ihlali niteliğinde görülmüş olduğundan kendisiyle iş ilişkimiz bugün itibarıyla sonlandırılmıştır.

"ÖZÜR DİLİYORUZ"

Başta haberde konuşturulan çocuk olmak üzere haberden etkilenen tüm kişilerden ve değerli izleyicilerimizden muhabirimizin kabul edilemez bu görev ihlali nedeniyle açıkça özür diliyoruz.

Tespit edildiği anda hatalarını açıkça kabul etmek, doğruyu söylemek ve gerektiğinde haberin mağdurundan özür dilemek de dürüst gazeteciliğin olmazsa olmaz ilkelerinden birisidir.

Bu anlayışla, haberimizi düzeltiyor, o haberdeki çocuğun konuştuğu bölüme, haberciliğin ilkelerine aykırı olduğu için, referans verilmemesini kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz."

Sözcü gazetesinin manipülatif habere yönelik 22 Ocak Pazar günü tarihli manşeti

NE OLMUŞTU?

Peki muhalif medyanın siyasi malzeme haline getirdiği olaylar zinciri nasıl başladı? Çocuğun annesi ve o an çocuğa pirzola uzatan kasap ne dedi?

Yurt genelinde karnelerin dağıtıldığı 21 Ocak Cuma günü Şişli'de canlı yayın yapan Habertürk TV muhabiri Fatmanur Boylu, kasapta annesiyle beraber et alan çocuğa 'karne hediyesinin ne olduğunu' sordu.

Çocuk ise, 'Annem karne hediyesi olarak et aldı' deyince muhalif medya çocuğun söylediklerini siyasi malzeme haline getirdi. Fakat işin aslı, annenin ve kasabın açıklamalarından sonra ortaya çıktı.

FISILDAYIP SÖYLETMİŞ!

Çocuğun annesi Nihal Güney, ev ve araba sahibi olduklarına dikkat çekerek, muhabirin çocuğuna manipülatif bir şekilde yönlendirme yaptığını belirtti.

Anne Güney, "Muhabir çocuğumun kulağına eğilerek fısıldayıp söyletti. Evim de arabam da dükkanım da var. Eşim karne hediyesi olarak tablet alacaktı" diye konuştu.

KASAP: "OLAYIN ÇARPITILMASI BİZİ ÜZDÜ"

O anlarda çocuğa ambalajlanmış et paketi sunan kasap Zafer Kadife ise, çocuğun ailesinin müşterileri olduğunu, çocuğun et yemediğini ve sevebileceğini düşündüğü için pirzola uzattığını aktardı.

"Gerçekler bunlardır" diyen Kadife, Sabah gazetesine verdiği beyanatta, "Karnelerin verildiği gün de anne ile oğlu geldi. Bayan tavuk aldı. Daha sonra karne hediyesi olarak babasının tablet alacağını söyledi. Annesinin anlattığına göre çocuk hiç et yemezmiş. Ben de pirzola hediye ettim ki belki beğenir ve et yemeye başlar diye. Gerek sosyal medyada gerekse bazı gazetelerde olayın çarpıtılması bizi üzdü. Bütün gerçekler bunlardır" dedi.

Editör: TE Bilisim