Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, yılsonu değerlendirme toplantısında göreve gelmesinden bu yana geçen beş yıl içinde ülkede neler değiştiğine dair yaptığı açıklamada, “Beş yıl öncesine göre, Kırgızistan bambaşka bir Kırgızistan oldu” açıklaması yaptı. Görevi süresindeki en önemli başarısının ise Kırgızların büyük bir ulus olduğunu hatırlaması olduğuna dikkat çekti. “İstikrarlılığın sağlanması da çok önemli” diyen Atambayev, “Bu süre içinde birçok iş yapmış olsak da daha birçok hedefimizi yerine getiremedik” dedi. Atambayev, “2016 yılını bizim gibi geçiren hiçbir komşumuz olmadı. Göçebe oyunları gibi kültürel faaliyetlerle Kırgızlar nasıl bir ulus olduklarını hatırladılar. Kırgızistan 2040 yılında, tarihteki Kırgız Kaganatı’nın 2200’üncü yılını kutlayacak. Ben önümüzdeki hafta kısa bir tatil yaparak, Kırgızistan’ın 2040 yılına kadarki kalkınma stratejisi projesini yazacağım” dedi.

Sebat, Sapat olarak devam edecek

Atambayev basın toplantısında FETÖ okulları ile ilgili soruyu şöyle yanıtladı: “Ben Fetullah Güleni ve onun örgütünü bilmiyorum. tanımıyorum. sebat okulları ve onlar devrim düzenlemeye kalktılar diyorlar. Belki bu, Türkiye’de öyle oldu; ama bu durum Kırgızistan’da ‘absürd’dür. Biz Sebat’ın neyle ilgilendiğini iyi biliyoruz. ama gelecekte de (bir sıkıntı) olmasın diye, ben örgütün tüzüğünü bir kere gözden geçirmeyi, öğretim planlarını gözden geçirmeyi istedim. Ben Kırgızistan Eğitim Bakanlığı’nın bu kurumların yönetim kurulunun bir üyesi olmasında anlaştım. Eğitim Bakanlığı, gerektiği zaman blok paketi olan kurum olacak. bu sadece güvenlik için yapılıyor. Gerçekte, ben biliyorum; Sebat okulları çok kaliteli eğitim kurumlarıdır. Bu nedenle adını değiştireceğiz. Sebat değil, ‘Sapat ’ olacak. Kırgızistan Eğitim Bakanlığı kurumun baş üyelerinden olacak ve gözlemci kurumda bizzat bulunarak her zaman kontrol edecek. Bu okulları biz zaten hiç kapatmayacağız.”

Rus üssünü kapatacaklar

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, konuşmasının devamında, Rusya’nın ülkesi için stratejik ortak olarak kalacağını, ancak askeri alanda kendi güçlerine güvenmeleri gerektiğini söyledi. Rus RIA Novosti ajansından yayınlanan haberde, “Bizim zamanında Gansı’daki ABD hava üssünü kapatmamız doğru bir karar idi. Şimdi böyle bir kararı orada bulunan Rus üssü için de almak istiyoruz. Kırgızistan askeri alanda kendi gücüne dayanmalıdır” dedi. Şu anda Kırgızistan topraklarında Rusya Federasyonuna ait bir askeri üs bulunuyor. 2009 yılında uzatılan iki ülke arasındaki askeri anlaşmanın süresi 49 yıl olarak belirlenmişti. İki tarafın da isteği ile bu anlaşma otomatik olarak yine 25 yıl süreliğine daha uzatılabiliyor.

Editör: TE Bilisim