Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk

“Bizim Afrika vizyonumuz karşılıklı saygı temelinde kazan-kazan ilkesine dayanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika ile özel ilişkilerimiz var, geçmişimizde sömürgecilik yok. Afrika’yı pazar değil, ortak olarak görüyoruz. Afrika’da özellikle Senegal’in çok farklı bazı özellikleri de var. Adeta buradan Amerika’ya, değişik yerlere Goree Adası’ndan köle ticareti yapılırdı. Hakikaten orası çok çok farklı bir yer.” ifadelerini kullandı. Türkiye dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Afrika ilişkilerin yol haritası olmak üzere Batılı ülkelerin bölgede yol açtığı insani felakete dikkati çekti.

5 MİLYON İNSANI KATLETTİLER

“2’si Fransız, 1’i İngiliz 3 eski sömürge ülkesini ziyaret ettiniz. Neler gözlemlediniz? Onlar Türkiye’ye nasıl bakıyor” sorusuna Erdoğan “Özellikle Cezayir’de Cumhurbaşkanı Sayın Abdulmecid Tebbun, 130 yılda 5 milyondan fazla Cezayirlinin Fransızlar tarafından öldürüldüğünü söylüyor. Tabii Fransızlar katliamı sadece Cezayir’de değil; Ruanda’da da yaptılar. Yani, birçok Kuzey Afrika ülkesi Fransızların bu tür katliamına tarihte şahit oldu. Bunu bir (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron bilmiyor. Macron’a söylediğimiz zaman kendisi ‘Tarih dersi mi veriyoruz?’ diyor, böyle bir durum var” dedi.

“Kudüs Müslümanların kutsalıdır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Planı ile ilgili “Kudüs, Müslümanlar’ın kutsalı… Kudüs’ün İsrail’e verilme planı kabul edilemez” dedi. Erdoğan, Beyaz Saray tarafından ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak nitelendirilen Kudüs planı için “Sayın Donald Trump’a, ‘Metni bize gönderirseniz, içeriğinde ne var görürüz, atmamız gereken adımları veya tavrı belirleriz’ dedik. Zaten önümüzdeki hafta içerisinde de Cidde’de İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı olacak. Toplantıya Dışişleri Bakanımız da katılacaklar. Bizim tavrımız belli. Açıklanan plan, barışa ve çözüme hizmet etmeyecektir. Bu plan, Filistin ve Kudüs için yeni oldubittiler oluşturma gayretidir” diye konuştu.

“SIRT ÇEVİRMEYİZ”

ABD’nin yaptığının,’Filistinlilerin haklarını yok sayma ve İsrail’in işgalini meşrulaştırma’ olduğunu belirten Recep Tayyip Erdoğan, “Hangi girişim olursa olsun, bazı Arap ülkeleri sırtını dönse de biz Filistin’in ve Kudüs-ü Şerif’in hukukunu korumak için her zaman uluslararası kurumları harekete geçirmeye ve dünyaya anlatmaya devam edeceğiz” dedi. Kudüs’ün Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Kudüs’ün İsrail’e verilmesini kabul edemeyiz, etmeyiz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı, ‘Yüzyılın Anlaşması’ denilenlerin “yüzyılın ihaneti” olduğunu anlatarak, “Söz konusu proje asla çözüm değildir. Barış getirmeyecektir. Filistin’in yok edilmesine izin veremeyiz” ifadesini kullandı.

“RUSYA SADIK DEĞİL”

‘Sabrımız bir yere kadar’ diyen Erdoğan, 2018’de imzalanan ‘gerginliği azaltma’ bölgesi olarak İdlib’in ilanından sonra gerginliğin azalmadığını anlatan Erdoğan, “Rusya, Soçi ve Astana’ya sadık kalması halinde, biz de aynı sadakatle yola devam ederiz. Şu an itibarıyla maalesef Rusya bunu yapmıyor. İdlib’de bombalamaları durdurmadıkları takdirde bizim de artık sabrımız tükeniyor” dedi. Erdoğan, Rusya’nın ‘teröristlere karşı mücadele ettikleri’ açıklamasının yeterli olmadığını belirterek, “Rusya’dan muhataplarına gerekli uyarıları yapmalarını bekliyoruz. Hedefimiz mağdur ve mazlum insanları kurtarmaktır. Kim terörist? Kendi topraklarını savunanlar mı?” diye sordu.

“VERGİLER DEPREME KULLANILDI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun provokatif, “Deprem vergileri nereye harcandı” sorusuna cevap verdi. Erdoğan, deprem vergilerinin gerekli yerlere yine ‘deprem’ amaçlı harcandığını, Kılıçdaroğlu’na hesap vermek için zamanlarının olmadığını söyledi.

“CHP NE YAPMIŞ Kİ?”

Kılıçdaroğlu’nun grup toplantısında söylediği, “Vatandaş üzerine düşeni yaptı, vergisini ödedi, önlemini almak iktidara düşüyor. 34 milyar dolar alıyorsun, bu para nereye gitti” sorusuna cevap verdi. Erdoğan da “Kemal Kılıçdaroğlu niye Elazığ’a gitmedi” diye sorarken; “Bay Kemal’e hesap vermeye zamanımız yok” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun doğru söylediği hiçbir şey olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı, “Bay Kemal, yalanlar zincirine yeni bir yalan ilave ediyor. Ben şu anda Sivrice depremine CHP’nin belediyeleri ne kadar yardım yapmış, bunun üzerinde duracak değilim. Sadece şunu söyleyeyim: Bütün il, ilçe, belediyelerde, mahallelerde; Allah’a hamdolsun, bir tarafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere, bütün bakan arkadaşlarım, yardımcım Fuat bey (Oktay), öbür tarafta AK Parti Genel Başkan Vekili Numan bey (Kurtulmuş), tüm vekiller, kadın kollarımız bölgede seferber oldu, çalıştılar ve ne gerekiyorsa yaptılar” diye konuştu.

“İSRAİL’İN HEDEFİNDEYSEK DOĞRU YOLDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail medyasının hedef gösterdiği MİT Başkanı Hakan Fidan için “Eğer biz, İsrail medyasına göre hareket belirleyeceksek, vay halimize… Öyle şeyler yazıyorsa, doğru istikametteyiz. Hayırlı olsun” dedi. Suriye’de para karşılığı DEAŞ’lıları salıverdiği iddiaları için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Karalama kampanyası tutmaz” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Uluslar arası camia karalama kampanyası yapar; biz Türkiye olarak el Bab’da 3 bin DEAŞ’lı etkisizleştiririz” dedi.

“KORONAVİRÜS İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALDIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyayı sarsan ‘Korona’ virüsü ile ilgili de Türkiye olarak harekete geçtiklerini açıkladı. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yüzlerce insanı etkisi altına alan ‘koronavirüs’ tehlikesi nedeniyle ölenlerin sayısı 132’ye çıktı. Erdoğan da bununla ilgili olarak, Sağlık Bakanlığı’na Çin’deki vatandaşların ülkeye getirilmeleri için talimat verildiğini söyledi. Erdoğan, “Bizde henüz herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” dedi. Erdoğan, karantinaya almak suretiyle vatandaşların dönüş yolculuğuna çıkarıldığını söyledi.

Diriliş Postası Genel Yayın Yönetmeni Erem Şentürk

Editör: TE Bilisim