Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Külleyesi’ndeki 31. Muhtarlar Toplantısında, Anadolu’nun 20 farklı diyarından gelen muhtarlara hitap etti. Erdoğan’ın gündeminde 15 Temmuz işgal girişimiyle Türkiye’yi parçalamayan üst aklın ekonomik darbe girişimi ve milletin takdir edilesi direnişi vardı. Erdoğan, Türkiye’nin şahlanışına karşı çıkan, hedeflerine yürümesini durdurmak isteyen şer odaklarının döviz spekülasyonu ile saldırıya geçtiğini, milletin ise anında karşılık verdiğini kaydederek, şunları ifade etti:

Sağ olun, var olun

“Döviz kurunun Türk Lirası karşısındaki yükselişinin sebeplerine baktığımızda elle tutulur, ciddi iktisadi karşılığı olan hiçbir husus göremiyoruz. Belirli mahfiller tarafından pompalanan olumsuz havanın yol açtığı suni bir kur yükselişiyle karşı karşıyayız. Biz de buna karşılık her zaman olduğu gibi devletin imkanlarını harekete geçirmenin yanında milletimizi bu konuda farklı bir anlamda yardıma çağırdık. Dedik ki ‘Gelin yastığınızın altındaki dövizleri Türk lirasına çevirin, Türk lirası olmazsa altına çevirin.’ Benim vatandaşım geldi, Türk lirasına yönlendi ve kim, nerede, elinde ne kadar dövizi varsa bunu Türk Lirasına çevirmeye başladı. Milletime teşekkür ediyorum, vatandaşlarıma teşekkür ediyorum, sağ olsunlar var olsunlar.”

Türk lirasına sahip çıkacağız

Türkiye’nin ekonomik altın çağını yaşadığı 2013’te faiz lobisinin fiil müdahaleye başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı, alçak lobi ile savaşında sadece milletin kendisine yoldaş olduğunu söyleyerek, “Faiz, 4,6’ya kadar düştü, Gezi’yle karşımıza çıktılar ve çift haneliye orada tekrar çıktı. İşte onun için diyorum ki sağ olsunlar, ‘Yalnız kalsam da’ dediğimde twitler art arda gelmeye başladı. Milletimden Allah razı olsun. ‘Yalnız değilsin’ twitleri gelmeye başladı. Şimdi diyorum ki aynı şekilde yalnız olmadığımı biliyorum ve aynı şekilde bu döviz baskısına karşı bizler paramıza sahip çıkacağız ve inşallah Türk Lirası’nı değerlendireceğiz.’ Bunu başarmamız lazım” dedi.

Hep aynı tezgah

Üst aklın Türkiye’nin bekasını koruma ve bölgesel istikrarı sağlamak için attığı her adım sonrası ekonomik darbeye kalkıştığının tespitini yapan Erdoğan, başkanlık referandumuna atıfta bulunarak, şöyle devam etti: “ Gezi olaylarında, 17-25 Aralık’ta, Güneydoğu illerimizdeki çukur eylemlerinde, Suriye ve Irak krizlerinde hep aynı oyunu oynadılar. 15 Temmuz’da aynı oyunu sahnelemeye dahi fırsat bulamadan milletimizin karşı hamlesiyle geri çekildiler. Şimdi, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta ciddi hamleler yaptığı, Meclis’te cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle ilgili yeni adımların arifesinde bulunduğu, Avrupa Birliği ile ilgili önemli kararlar almak üzere olduğu şu günlerde ekonomi silahını bir kez daha bize doğrulttular.”

Döviz baskısından kurtulacağız

Erdoğan, ayrıca Rusya, İran ve Çin ile ticarette yerli para kullanımı için yapılan görüşmelerin detaylarını paylaştı. Hedefin döviz kurlarının baskısından kurtulmak olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı, “Rusya’dan bir şey mi alacağız, onların parasıyla. Rusya bizden mi alacak, bizim paramızla. Çinle konuştuk, biz Çin’den bir şey mi alacağız Çin parasıyla, onlar bizden bir şey mi alacak Türk Lirasıyla. İran’la da konuştuk, nitekim şimdi onlar da açıklamalarını yaptılar, İran dinarıyla, onlar da bizim Türk parasıyla. Bunları yaygınlaştıracağız. Böylece dövizin baskısından ülkemizi kurtarmış olacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim