2020 yılı itibariyle alınmakta olan evlilik yardımı, 660 TL olacak şekilde belirlenmektedir. Evlilik yardımı almak isteyen kişilerin devlet tarafından yetim aylığı alıyor olmaları şart olarak belirlenmektedir.

Evlilik yardımı desteği, çeyiz parası olarak da belirtilmekte olup yetim olan kızların düğün süreçlerinde maddi olarak desteklenmesine yönelik sunulmakta olan bir proje olup 2020 itibariyle yardım tutarında artış meydana gelmiştir.

Evlilik yardımı kapsamında verilmekte olan çeyiz yardımı ise yetim aylığı almakta olan kızların evlilik nedeniyle yetim maaşlarının kesilmesi durumunda maaşlarının bir yıllık bedelini toplu para olarak almaları olarak uygulanmaktadır.

Çeyiz yardımı, yetim maaşının toplu olarak alınması olduğu için evlilik sonrasında maaş alma hakkı kaybedilmektedir. Boşanma durumu olması halinde ise tekrar maaşın alınma hakkı bulunmaktadır.

Çeyiz Parası Alma Şartları Nelerdir?

Çeyiz parası alma şartları, Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında belirlenmekte olup şu şekilde sıralanmaktadır:

Çeyiz parası yalnızca anne veya babasının ölümü nedeniyle yetim aylığı hakkı bulunan kişilere verilmektedir. Çeyiz parası yalnızca ilk evliliklerde verilmektedir. Birden fazla evlilik olması durumunda tekrar çeyiz parası hakkı bulunmamaktadır. Çeyiz parası alacak olan kişinin öncelikle sigortalı olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Bu şartlar dahilinde çeyiz parası desteğinin toplu olarak alınması mümkün olmaktadır. Fakat çeyiz parası alan kişinin farklı bir gelirinin olması tespit edilmesi durumunda hakkında yasal işlem başlatılabilmektedir.

Çeyiz Parası Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çeyiz parası başvurusu için gerekli evraklar, şunlardır:

Başvuru sahibinin kimlik aslı ve fotokopisi Evlilik cüzdanı Başvuru durumunu beyan eden bir dilekçe

Bu evraklar ile il ya da ilçede bulunan SGK birimlerine giderek başvuru talebinde bulunulması gerekmektedir. Başvurusunu ardından evlilik yardımı talebinin onay durumu kısa süre içerisinde belirlenip ücret hesaba yatırılmaktadır.

Başvuru sürecinin hızlı bir şekilde sonlanması için evrakların eksiksiz olarak başvuru sahiplerinin yanında bulundurulması önerilmektedir. Eksik evrak ile yapılmakta olan başvuruların süreci sekteye uğratması söz konusu olabilmektedir.

Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Çeyiz parası sorgulaması, E-devlet sistemi üzerinde yapılabilmektedir. Web adresi, https://www.turkiye.gov.tr olarak bilinen E-devlet sisteminin kullanılabilmesi için öncelikli olarak ilk kullanım şifresinin alınması gerekmektedir.

PTT üzerinden şifre alındıktan sonra sisteme giriş yapılabilmektedir. İlk şifrenin değiştirilmesinden sonra ana ekrana karşımıza çıkmaktadır. Ana ekranda yer alan arama butonu içerisine evlilik yardımı yazarak istenen sayfaya ulaşılabilmektedir.

İlk defa E-devlet kullananlar için PTT tarafından şifre almak isteyenlerin 2 TL karşılığında kapalı zarf içerisinde şifre almaları gerekmektedir. Bu nedenle öncelikle ilk şifrenin alınması ve ardından E-devlet işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

ALO 170 hattı da aynı konu üzerinde sorgulama yapmak için tercih edilebilen bir hattır. T.C kimlik numarası ile sorgulama yapılmasının ardından çeyiz yardımı alınıp alınmayacağına dair bilgi alınabilmektedir.

Çeyiz Parası Tutarları Neye Göre Belirlenir?

Çeyiz parası tutarları belirlenirken, mevcut durumda alınan yetim maaşı üzerinden değerlendirme yapılmaktadır. Emekli Sandığı kapsamında maaş alanlar için 12 aylık bir toplu ödeme yapılmaktadır.

SSK ve BAĞKUR üzerinden yetim maaşı alanlar için yapılan ödeme 24 aylık olacak şekilde toplu bir ödeme yapılmaktadır. Bu nedenle ne kadar çeyiz parası alacağını öğrenmek isteyenler için son alınan aylığın 12 ile çarpılması ile birlikte öğrenilebilmektedir.

Evlilik yardımı için belirlenen tutarlar yıl bazında da değişiklik göstermektedir. Her yıl farklı maaşlara zam geldiği gibi yetim maaşı üzerinden de zam uygulaması yapılmaktadır. Bu sayede alınan çeyiz parası tutarları da artış göstermektedir.

Editör: TE Bilisim