İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye’den ayrılan göçmen sayısının 80 bin 888 olduğunu belirterek bu sayının artış gösterebileceğini bildirdi. Altun, Türkiye’nin göç akışına karşı hazırlıklarını yaptığını belirterek, “Avrupa ve diğer ülkeler, bu muazzam zorluk karşısında derhal harekete geçmelidir. Bütün bunları kendi başımıza yapmamız beklenemez.” ifadesini kullandı.

“KALMAK İSTEYEN KALABİLİR”

Altun, Twitter’dan Türkiye’den ayrılan göçmenlere ilişkin paylaşımda bulundu.

Türkiye’de bulunan Suriyelilere “geçici koruma” uygulamaya devam edildiğini belirten Altun, “Suriyeli kardeşlerimizden ülkeyi terk etmeleri istenmedi. Kalmak isterlerse kalabilirler. Gitmek isterlerse de gidebilirler. Sadece mültecilerin Türkiye’den ayrılmasını engellememe yönünde bir politika değişikliğine gittik. Kaynaklarımızın ve personel sayımızın kısıtlı olduğu göz önüne alındığında, Avrupa’ya göç etmek isteyen mültecileri önlemeye çalışmaktansa, Suriye’den daha fazla mülteci gelmesi olasılığına karşı kendimizi hazırlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

SAYI 80 BİNİ AŞTI

Bu politika değişikliğini müteakip bazı göçmenlerin Türkiye’den ayrılmaya karar verdiğine işaret eden Altun, “Son birkaç gün içerisinde Avrupa’ya gitmek üzere Türkiye’den ayrılan mülteci sayısı 80 bin 888 oldu. Bu sayı önümüzdeki günlerde artış gösterebilir. Türkiye, İdlib’den daha fazla mülteci kabul edemez. Bununla birlikte düzensiz göç akışına karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Avrupa ve diğer ülkeler, bu muazzam zorluk karşısında derhal harekete geçmelidir. Bütün bunları kendi başımıza yapmamız beklenemez.” ifadelerini kullandı.

“HİÇBİR MÜTTEFİK DESTEK VERMİYOR!”

Türkiye’nin savaştan, yıkımdan ve kaostan kaçan 3,7 milyon Suriyeliyi barındırdığını belirten Altun, paylaşımında şu görüşlere yer verdi:

“Milli kaynaklarımızı, Türk halkının cömertliği sayesinde kardeşlerimize yardım etmek için harcamış olmakla gurur duyuyoruz. Ancak ne yazık ki uluslararası toplum bizi bu zorluk karşısında yalnız bırakmıştır. Başta AB olmak üzere, müttefiklerimizin çoğu, siyasi ve insani yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle bu yükü bizimle paylaşmıyorlar. İdlib’de ve Suriye’nin başka bölgelerinde insani felaketin yaşanmasını önleme girişimlerimizde kayda değer hiçbir yardım almıyoruz.

“GÜVENLİ BÖLGEYİ KENDİ BAŞIMIZA OLUŞTURUYORUZ”

İdlib’deki çatışmasızlık bölgesinin amacı, bölgedeki 4 milyon sivilin zulme ve katliama uğramasını önlemekti. Amacımız Esed rejiminin etnik temizlik yapmasının ve savaş suçları işlemesinin önüne geçmek ve daha fazla insanın yerlerinden edilmesini ve nihayetinde de daha fazla mülteciyle karşı karşıya kalınmasını engellemekti. Maalesef bu mücadelede yalnız bırakıldık. Bu yük ciddi anlamda paylaşılmadığı sürece daha fazla mülteci kabul edebilecek durumda olmadığımızı defaatle söyledik. AB’ye ve ABD’ye çağrı yaparak, güvenli bölge oluşturulmasını istedik ki, bu bölgeyi şimdi kendi başımıza oluşturuyoruz.”

“SABRIMIZ KALMADI!”

Açıklamasında “Müttefiklerimizden yeteri kadar destek görmemiş olmamız çok üzücü.” ifadesine yer veren Altun, şunları kaydetti:

“Bizim çağrılarımız görmezden gelindikten, verilen sözler tutulmadıktan ve askerlerimiz sahada hedef alındıktan sonra, havada kalan sözler ve verilmeyen destek karşısında daha fazla sabrımız kalmadı. Milyonlarca yerlerinden edilmiş insanın ve mültecinin nedense yalnızca bizim sorunumuz olduğu şeklindeki tutumu artık kabul edemeyiz.

“İKİ YÜZLÜLÜKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL!”

Suriye’deki insani acılar, benzeri görülmemiş boyutlardaki yerlerinden edilme ve göç sorunu sadece bizim değil, bölgenin, Avrupa’nın ve bütün dünyanın sorunudur. Ciddi ve sağlam bir iş birliğine açığız ve elimizden geleni yapacağız ancak başkalarının da ellerinden geleni yapması gerekiyor.

Mülteci politikamıza dışarıdan gelen eleştirileri şaşkınlıkla izliyoruz. Birkaç bin mülteciyle ne yapılacağı konusunda anlaşamayanlar, 3,7 milyon mülteci barındıran ülkemizi ‘yeter artık’ dediği için eleştirmeye cüret ediyor. Bu, utanç verici bir iki yüzlülükten başka bir şey değil.”

Editör: TE Bilisim