İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, Yıldırım operasyonu kapsamında 38 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve 63 sığınak ve barınağın imha edildiğini açıkladı.

Ağustosta terörle arananlar listesinde turuncu kategoride 1, gride 5 teröristin aralarında bulunduğu 81 terörist etkisiz hale getirildi.

146 TERÖRİST İKNA EDİLDİ

Terörle mücadelede ikna faaliyetlerine önem verdiklerini aktaran Çataklı, şunları kaydetti:

“15 Temmuz sonrasında özellikle ailelerle görüşmeler yaparak elemanları dağdan indirmeye ve ikna etmeye ağırlık verdik. Geçen yıl 273 kişi ikna yöntemiyle teslim olmuştu. Bu yıl 146 terörist ikna yöntemiyle teslim oldu. Burada önemli bir etken de HDP Diyarbakır İl Binası önünde çocuklarını isteyen ailelerin eylemi oldu. Bu eylemler birinci yılını doldurdu. Evlat nöbetine şu ana dek 152 aile katıldı ve katılan ailelerden 15’i çocuklarına kavuştu. Güvenlik güçlerimiz bu sayının artması çalışmalarına devam ediyor. Bu eylem siyaset üstü bir eylemdir. Türkiye’nin yeni dönemini ve yeni anlayışını simgeleyen bir eylemdir. Türkiye artık terörü mazide bırakacaktır. Artık hiçbir yapı, bu ülkenin gençlerini çatışma ve şiddetin malzemesi olarak göremeyecektir.”

“HAYATIN AKIŞI DEĞİŞTİ”

Doğu ve Güneydoğu’da terörle ilişkisi olan belediyelerde yapılan operasyonların rahatsızlık uyandırdığını ifade eden Çataklı, “Çukur ve barikat eylemleriyle hayata kapatılmak istenen o bölgelerde deyim yerindeyse hayatın akışı değiştirilmiştir. Çöplerin dahi alınmadığı o günler geride kalmıştır. Halkın hizmetinde olan bir belediyecilik dönemi başlamıştır.” açıklamasını yaptı.

ŞİDDETTE YÜZDE 27’LİK AZALIŞ

Aile içi ve kadına yönelik şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların sayısının bu yılın ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33 azaldığını ifade eden Çataklı, yılbaşından bugüne yaşamını yitiren kadınların sayısının 169 olduğunu, geçen yılın aynı döneminde ise bu sayının 232 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Çataklı, yüzde 27’lik azalış olduğunu söyledi.

HUZUR OPERASYONLARI ÖNEM ARZ EDİYOR!

Kolluk kuvvetleri vasıtasıyla suçun önlenmesi, suçluların yakalanması, suçlarda caydırıcılığın artırılması ve vatandaşların huzurunun temini amacıyla asayiş politikalarının kararlılıkla uygulanmaya devam edildiğine dikkati çeken Çataklı, bu kapsamda bekçilerin göreve başlamasının yanında yaya devriyelerin sayısının artırılması ve güçlendirilmesi, sokaklarda polis ve jandarmanın görünürlüğünün artırılmasının önem taşıdığını vurguladı.

Bakanlık koordinesinde Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ülke genelinde eş zamanlı güven huzur uygulamalarının yapıldığını dile getiren Çataklı, uygulamalar neticesinde okul çevrelerinde, günübirlik evlerde ve parklarda şüphelilerin kontrol edilerek aranan kişilerin yakalanması ve çalıntı araçların bulunmasının amaçlandığını söyledi.

Çataklı, 2019-2020 yıllarının 8 ayı değerlendirildiğinde mal varlığına karşı yoğun olarak işlenen suçlarda yüzde 11,2 azalış görüldüğünü, bu suçların aydınlatılma oranının yüzde 47,3’ten 48,9’a ulaştığını açıkladı.

409 BİN 777 SURİYELİ EVİNE DÖNDÜ

Düzensiz göçle ilgili verilere de değinen Çataklı, “1838’i denizlerde olmak üzere toplam 10 bin 656 düzensiz göçmen yakalanmıştır. 323 organizatör gözaltına alınmıştır ki bunlardan 53’ü de tutuklanmıştır. Bugün itibarıyla ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı 409 bin 777 olarak gözükmektedir. Kayıt altında da 3 milyon 610 bin 22 Suriyeli bulunmaktadır.” bilgisini verdi.

SOKAK KISITLAMASI GÜNDEMDE YOK

“Ankara’da koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla sokağa çıkma kısıtlaması düşünülüyor mu?” sorusu üzerine de Çataklı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun bir değerlendirme yaptığını, tavsiyede bulunduğunu, bunları İçişleri Bakanlığına ilettiğini, tedbirlerin de o çerçevede alındığını anlattı.

Canlı, dinamik bir sürecin yürütüldüğüne, belirli tedbirlerin de alındığına işaret eden Çataklı, “Sokağa çıkma ve benzeri ile ilgili şu anda elimizde alınmış bir karar yok, şu anda elimizde bir değerlendirme de yok. İlerleyen bir süreç, inşallah bu aşamaya gelmeyiz. Bilim Kurulu üzerinden yapılan değerlendirmelerle ilgili tedbirler ancak geliştirilebilir. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil.” dedi.

Editör: TE Bilisim