Kalın Bağırsak Kanseri belirtileri nelerdir? Kalın Bağırsak Kanseri evreleri nasıl anlaşılır? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Milyonlarca insanda görülen kanser türlerinden biri olan Kalın Bağırsak Kanseri belirtileri koronavirüs döneminde sıkça araştırılan kelimelerden biri oldu. Uzman doktorların tavsiyesiyle hazırlanan haberimizde Kalın Bağırsak Kanseri belirtileri nelerdir? Kalın Bağırsak Kanseri evreleri nasıl anlaşılır? Sorularının yanıtına ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

Kalın bağırsak kanseri belirtileri ortaya çıktığında kolonoskopi yapılarak hastalık teşhis edilir.  Bağırsakta yer alan polipler de kolonoskopi sayesinde belirlenir ve alınır. Şüpheli olarak görülen vakalardan dışkıdan örnek alınır ve incelenmek için laboratuvara gönderilir.  Patolojik incelemelerin ardından kolonun grafisi ve tomografisi de çekilir. Bu testlerin sonucunda da hastaya kesin tanı konulur.

Kalın Bağırsak Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Kalın bağırsak kanserinin belirtileri şu şekildedir:

Geçmeyen ishal Uzun süren kabızlık Karında kitle oluşması ve şişkinlik Dışkı üzerinde yumurta kıvamında salgı Karında ağrı Dışkılamada ağrı Kansızlık Ani kilo kayıpları Demir eksikliği

Kalın Bağırsak Kanserinin Riskini Arttıran Faktörler

Kalın bağırsak kanserine yakalanma durumunu arttıran etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Yaş olarak en sık 50 ile 60 yaş aralığında hastalık görülür. Erkeklerde ve kadınlarda görülme oranı aynıdır.

Genetik faktörler etkilidir. Kolon kanseri aile içerisinde herhangi bir üyede varsa diğer üyelerin de gerekli tetkikleri yaptırması gerekir. Kansere yakalanma yaşından 10 sene öncesinde gerekli testler yapılarak ve beslenmeye dikkat edilerek kansere yakalanma riski ortadan kaldırılabilir. Bağırsakta poliplerin olması risk faktörünü arttırır. Polipler normal şartlarda iyi huylu olan tümörlerdir. Fakat kanser hücrelerine dönüştüklerinde vücutta hızlı yayılım göstererek hastalığın seyrini hızlandırır. Bu sebepten dolayı poliplerin teşhis edilmesi ve kısa bir süre içerisinde çıkarılması gerekir. Genetik bozukluklar. Bağırsak hastalıklarının görülmesi. Lifli gıdaların az tüketilmesi bağırsak kanserinde etkilidir. Bunun yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da riski arttıran faktörler arasında yer alır. Şeker hastalığı.

Spor konusunda yetersiz olunması.

Kalın Bağırsak Kanserinin Tedavisi

Kalın bağırsak kanserine yakalananlar için kanser evrelerine göre tedavi yöntemi uygulanır. Kanser belirtileri görülen fakat henüz kanserleşmemiş hücreler varsa bunlar kolonoskopi ile vücuttan alınır. Eğer hücreler kanserleşmiş ve hastalık ileri bir seviyeye ulaşmış ise ameliyat yapılarak tümör çıkarılır.  Kanser hücreleri bir alandan fazla bir kısma yayılma gösterdi ise kemoterapi tedavisine başlanır.  Çok ileri seviyelerde olan kanser hastalarında ise kemoterapi tedavisine sürekli bir şekilde devam edilerek hastanın ömrü uzatılmaya çalışılır.

Kalın Bağırsak Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Kalın bağırsak kanserine yakalanma riskini düşüren etkenler şunlardır:

  • Lifli gıdaların sıklıkla tüketilmesi, Kalsiyum vitamininin yeterli alınması, Yeterli kiloda olunması, Sporun düzenli bir şekilde yapılması ve spor alışkanlığı kazanılması, 50 yaş üstü vatandaşlar için sağlık taramalarının düzenli bir şekilde yapılması,
  • D vitamininin alınması, Sigara ve alkol gibi vücuda zararlı olan maddelerden uzak durulması, Uyku düzenine dikkat edilmesi, Yağlı ve asitli besinlerden uzak durulması.

Kalın Bağırsak Kanserinin Evreleri

Kalın bağırsak kanserinin evreleri şu şekildedir:

Evre: Kanserin ilk evresidir. Kötü huylu hücreler bağırsağın içinde ya da orta tabakasında yer alır. Hastalığın organlara yayılma durumu söz konusu değildir. Evre: Kötü huylu hücreler bağırsağın her tarafına yayılır. Hatalığın komşu olan organlara yayılım riski bulunur. Evre: Lenf düğümlerinde kanser hücresi görülür. Evre: Kanserde görülen en son evredir. Tümör vücudun diğer organlarına yayılır ve kontrol edilmesi artık çok zordur. Vücut içerisinde hücreler hızlı bir şekilde artış göstererek metastaz olur. Kanser komşu organlar ile beyin ve sinir sistemine de sıçrar.  Lenf düğümlerinde de kanser hücreleri görülür. Bunun sonucunda da kalın bağırsak kanseri ortaya çıkar.

Editör: TE Bilisim