Evlilik İçin Gerekli Evraklar

2021 yılında evlenecekler için gerekli olan evraklar tam ve eksiksiz şekilde hazırlanmalıdır. Söz konusu evlilik için gerekli evraklar tamamlandıktan sonra ilgili makama verilmek üzere başvuru süreci başlatılır. Nikah işlemleri için gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:

Yeni kimlik belgeleri T.C. kimlik numarası Sağlık raporu 18 yaş altı evlilikler için aile izni Vesikalık fotoğraf Evlenme beyannamesi

Evlilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Nikah başvurusu için gerekli evraklar temin edildikten sonra nikah başvurusu işlemleri başlar. Nikah günü ve evrakları teslim etmek için evlendirme dairesine başvuru yapılır. Eşlerden birinin ikamet bölgesinde bulunan belediyeye ait evlendirme dairelerine başvurular yapılmaktadır. Bazı durumlarda evlenmek isteyen çiftler farklı bölgedeki nikah dairesini seçmek istemektedir. Bu durumda ilgili izinleri alarak istenilen yerdeki nikah dairesine başvuru yapmak mümkündür. Köyde ve küçük yerlerde yaşayanlar için bu başvuru köy muhtarlığından yapılmaktadır. Köy muhtarı başvuruları aldıktan sonra nikah kıyma işlemlerini de yapabilmektedir.

Evlenme İzin Belgesi Nedir?

Evlenme izin belgesi evlenmek isteyen çiftlerin ikametleri dışında bir nikah dairesinde nikahlarını yapmak istemeleri halinde doldurması gereken bir belgedir. Evlenmek isteyen çiftler farklı şehir veya ilde nikah yapmak isterlerse bu belgeyi doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca yurtdışında nikah yapmak isteyenlerde bu belgeyi doldurmalıdır. Evlendirme izin belgesi eşlerden birinin bağlı bulunduğu evlendirme dairesinden alınabilmektedir.

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürmektedir?

Evlilik işlemler ortalama 2 veya 3 gün arasında halledilebilir. Bu durum kişinin istenen evrakları temin süresine de bağlıdır. Gerekli belgeleri ilgili nikah dairesine teslim etmek için yolda geçen sürede hesaba katılmalıdır. Bu durumda 1 veya 2 gün içinde de tüm işlemlerin bitmesi mümkün olabilmektedir.

Yıldırım Nikahı Nedir?

Yıldırım nikahı eskiden evrak işlerinin çok uzun sürdüğü zamanlarda uygulanmaktaydı. Eski sistemlerde evrak süreci epey zaman almaktayken teknolojinin gelişmesiyle birlikte nikah işlemleri daha hızlı şekilde sonuçlanmaktadır. Nikah işlemlerinin tamamlanması ardından uygun vakit olduğu sürece aynı gün nikah kıyılabilmektedir. Eskiden nikah işlemlerini beklemek istemeyen çiftler dava açarak nikahın yıldırım nikahı şeklinde yapılmasını belirterek evlilik işlemlerini gerçekleştirmekteydi. Zamanın ilerlemesi teknolojinin gelişmesiyle birlikte böyle bir durum söz konusu değildir.

Hangi Durumlarda Nikah Başvuruları Kabul Edilmez?

Evlilik başvurusunda bazı özel durumlar göz önünde bulundurulur ve nikah işlemleri kabul edilmez. Bu durumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Kaybolmuş bir kişinin eşi evlilik durumu bozulana kadar evlenemez.

Evli olan kişiler evlilik durumları son bulmadan evlenemez.

Resmi sağlık raporu olmayan kişilerin başvurusu kabul edilmez. Bazı hastalık durumlarından kişilerin başvurusu kabul edilmez bu durumda kişinin bulaşıcı hastalığı sebebiyle hastalığın önemi ve derecesi başvuru sonucunu belirler. Akıl hastalığı bir sağlık raporu ile onaylanmış kişilerin başvuruları kabul edilmez. Bir evlilik yapmış ve boşanmış kişiler 300 gün geçtikten sonra başvuru yapabilir.

Nikah İşlem Ücretleri Ne Kadardır?

Nikah ücretleri nikah salonun durumu ve belediyenin belirlediği tutarlara göre değişkenlik göstermektedir. Nikah işlemi hafta sonu veya hafta içi yapılması durumunda da ücret değişkenlik göstermektedir. Hafta içi nikah ücretleri ortalama 200 ile 300 TL arasında değişmektedir. Hafta sonu nikah ücretleri 400 ile 600 TL arasındadır. Bu durum bulunulan il ve ilçeye göre farklılık gösterebilmektedir. Evlilik ücreti dosya ücreti, nikah cüzdanı ücreti gibi bir takım masrafları kapsamaktadır. Net ücretler için evlenecek olan kişiler ilgili belediyenin nikah dairesine bizzat giderek sorgulama yapabilirler. Ayrıca ilgili kurumun web sitesi üzerinden de nikah işlemleri hakkında bilgi sahibi olabilir.

Editör: TE Bilisim