Rebinnasraddin

1980’lı yıllarda En fal prosesinin sonucunda 182 bin kayıp , 1988 Halepçe kimyasal katliamında 5 bin suçsuz çocuk, kadın ve yaşlı şehit edilmiştir. Kürtler daha fazla dayanamayıp Saddam Hüseyin idaresinin altında yaşamak istemediklerinden 1991 yılının Mart ayında (Raparinemezin) denilen (Büyük ayaklanma ) Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde başlamıştır. 4 Nissan 1992 tarihinde Kürdistan eyaletinin ilk hükümeti ve parlamentosu kurulmuştur.

1992 itibaren Kuzey Irakta yaşayan Kürtler bağımsızlıklarını almak için nice kapılara ve birçok yola başvurmuşlardır. Zira Saykes Pikot anlaşmasının bir maddesine göre Irak devleti geçici olarak kurulmuş bir devlettir. Bir gün yeniden inşa edilmesi gerekiyor olacak

Kürtler’in bu isteklerinden bu rahatsızlıklarından en çok pay çıkaran dost gibi görünen fakat kendi faydaları için çaba gösteren Batı ülkeleri ve özellikle Amerika ve İsrail olmuştur. Bu ilişki Öyle bir yere gelmiş ki bir Kürt vatandaşı sokağa çıkıp Kürtlerin İsrail hükümetinden başka bir dostu olmadığını açıkça söyleyebilmektedir.

Öte yandan baktığımızda kuzey Irak ile Türkiye daha doğrusu Kürtler ile Türkler’in aralarında bin yıllık kardeşlik ve beraberlik vardır. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan itibaren yıkılmasına kadar aynı toprak üzerinde omuz omuza mücadele vermişler. Bediüzzaman Said Nursi:”Osmanlı devleti Kürtlerin fikri ile Türklerin gücü ile her geçen gün daha da güçlenecek tır.” demiştir.

Bildiğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti bugün dünyada çok önemli bir konuma sahiptir. Müslümanlar açısından adeta bir sığınmacı yurt olmuş. Askeri olarak kendi silahlarını kendisi yapacak kadar yüksek bir güce sahip olmaktadır. Ekonomi ve ticaret olarak da her ne kadar dış güçler tarafından şiddetli bir saldırı varsa da ayağını sağlam basmaktadır. Yakın geçmiş göstermektedir ki 15 Temmuz Türkiye’nin hem hükümeti hem halkı artık küçük ve kolay yutulacak bir lokma olmadığını herkese ispatladı.

Artık bu güç ile Türkiye’nin kuzey Irak’a daha fazla ilgi göstermesi ve orayı daha çok sahiplenmesi gerekiyor. Bundan böyle hiçbir milliyetçi harekete bu kardeşliği bozmaya izin verilmeyecektir. Türkiye’nin gelecekte daha büyük ve daha güzel işler yapması için komşularına, kardeşlerine ihtiyacı vardır. Aynı şekilde de Kuzey Irak’ta yaşayan halkı da Türkiye’deki imkanlardan faydalanmaya ihtiyacı vardır.

Velhasıl benim Türk kardeşim var iken niye İsrail’den Amerika’dan gelen bir ajan benim yeraltı zenginliklerimden faydalansın, aynı şekilde yanımdaki Kürt kardeşim bana ihtiyacı var iken niye ben daha uzaklara elimi uzatayım.

Editör: TE Bilisim