Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök

Önceki gün Giresun’da etkisini gösteren sağanak bir süre sonra sel felaketine dönüştü. Dereli ilçesinde yaşam felç olurken günün ilk ışıklarıyla beraber ortaya çıkan görüntüler, felaketin korkunç boyutunu gözler önüne serdi. Yaşanan can pazarında ilk belirlemelere göre 1’i asker 5 vatandaşımız hayata veda ederken, kayıp vatandaşları arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bölgeye giden; İçişleri Bakanı Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum da çalışmaları yerinde takip ederek vatandaşların acısına ortak oluyor.

İMKÂNLAR SEFERBER EDİLDİ

Felaketin hemen ardından devlet kurumları teyakkuza geçerken ilgili üç bakan soluğu bölgede aldı. İçişleri Bakanı Soylu’dan bölgedeki son durum hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, yaraların sarılması için gerekli adımların derhal atılması talimatını verdi.

2 MİLYONLİRALIK HİBE

Bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için 2 milyon liralık hibe desteği verileceğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Doğankent’te 4 yıkık, Dereli ilçesinde 3 yıkık, Yağlıdere’de 10 yıkık, toplamda 17 yıkık, 361 az hasarlı bina tespiti yaptık” diyerek yaşanan hasara dikkat çekti.

DEVLET MİLLET ELE ELE

Tarım ve Orman Bakanı Bakan Pakdemirli bölgeye aylık yağış miktarının 1,5 mislinin bir anda yağdığına dikkati çekti. AFAD başta olmak üzere UMKE, Jandarma ve polisimizle birlikte bölgede çalışma başlatan ekipler devlet millet ele ele hayatın bir an evvel normale dönmesi için çalışıyor

Aylık toplam yağış miktarının 1,5 katı bir günde gerçekleşti Yeşil Giresun’u sel vurdu

Türkiye yaz aylarında yaşanan sel felaketleriyle sarsılmaya devam ediyor. Önce Bursa’da sonra Trabzon’da yaşanan sel felaketi önceki gün de Giresun’u vurdu. Geçtiğimiz yılların ağustos aylarının toplam yağış miktarı bir günde yaşanınca felaket kaçınılmaz oldu. İlk andan itibaren teyakkuza geçen devlet kurumları vatandaşların yaralarını sarmaya çalışırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bölgeye giden; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum çalışmaları yerinde koordine etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tüm imkanlar seferber edilsin

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun’da meydana gelen sel ve heyelan sonrası bölgenin durumunu ve arama-kurtarma çalışmalarını yakından takip etti. Felaketin hemen ardından ilk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu Giresun’a gönderen Erdoğan, gece boyunca ve sabah, bölgenin durumu ve arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bilgi aldı. Yaşanan sel ve heyelanda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için devletin tüm imkanlarıyla seferber edilmesi ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atılması talimatını verdi.

DERELİ VE YAĞLIDERE KABUS YAŞADI

Sel felaketinin vurduğu Giresun’da en fazla etkilenen ilçeler Dereli ve Yağlıdere oldu. Dereli ilçesinde sağanak nedeniyle derenin taşması sonucu cadde ve sokaklar su altında kalırken Dereli-Giresun yolu da ulaşıma kapandı. Aşırı yağışların ardından Yağlıdere Deresi’nin taşması nedeniyle Yağlıdere ilçesine de ulaşım sağlanamadı. Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş, ilçe için kırmızı alarm verildiğini belirterek, Yağlıdere deresinin taşması sonucu oluşabilecek can kaybına karşı dere yatağındaki evlerin boşaltıldığını açıkladı.

“BU BAŞKA BİR ŞEY”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla gece saatlerinde Dereli’ye ulaştı. Buradaki çalışmaları yerinde koordine eden Bakan Soylu, kamuoyunun üzüntüyle takip ettiği felaket hakkında bilgilendirme açıklamaları yaptı. Bakan Soylu, ilk açıklamasında, Trabzon’dan Ordu’ya, Samsun’dan Rize’ye kadar gerek arama kurtarma ekiplerinin

gerekse de meydana gelen büyük enkazın kaldırılmasını sağlayacak iş makinelerinin bölgeye seferber edildiğini vurguladı. İlk saatlerde 133 kişinin kurtarıldığını belirten Bakan Soylu, 11 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü ve 1’i asker 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını bildirdi.

Dereli ve Yağlıdere’nin yanı sıra Doğankent’te de durumun ciddi olduğunu belirten Soylu, böylesi büyük bir afet karşısında insanın söyleyecek söz bulamadığını dile getirerek, “Deprem de gördüm fakat bu başka bir şey. Allah kimseyi böyle bir imtihanla sınamasın. Tekrar Giresun’daki tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

“ŞEHRİN SİLUETİ DEĞİŞMİŞ DURUMDA”

Sabah saatlerinde bölgeye ulaşan Tarım ve Orman Bakanı Bakan Pakdemirli, Bakan Soylu ile beraber incelemelerde bulundu. “Gerçekten şehrin tamamen silüeti değişmiş durumda. Şehrin seviyesi değişmiş durumda” diyen Pakdemirli, “Birçok afetin içerisinde hep beraberdik, bir aradaydık. Ben de ilk defa böyle bir taşkın, böyle bir doğal afet görüyorum. 2 metre, 3 metre belki şu an toprağa basıyoruz.

Dükkanların gerçekten bazılarının neredeyse tavanına kadar kumla dolmuş durumda. Bunların bir daha olmaması için tüm gerekli tedbirleri alacağız. Ayrıca Doğu Karadeniz Bölgesi’de bir mastar plan çerçevesinde de yatırımlarımız sürüyor. Mümkün mertebe bu taşkınları önlemeye yönelik.” şeklinde konuştu.

TSK VATANDAŞIN YANINDA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 1 helikopterin, arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Giresun’da görevlendirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir adet helikopter arama-kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Giresun’da görevlendirilmiştir. Selde şehit düşen askerimize ve

hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Tüm Giresunlu hemşehrilerimize geçmiş olsun.” ifadeleri kullanıldı. Doğankent-Tirebolu yolunda menfezin çökmesi sonucu sele kapılan askerlerle iş makinesi operatörünü arama çalışmaları ise devam ediyor.

“CANIMIZDAN BAŞKA BİR ŞEY KURTARAMADIK”

Dereli ilçesindeki beyaz eşya dükkanında ailesiyle mahsur kaldıktan sonra kurtarılan Osman Kahraman, ilçede kendisine ait birkaç iş yerinin afetten etkilendiğini söyledi. “Canımızdan başka hiçbir şeyi kurtaramadık.” diyen Kahraman, “Su zaten birden bire bastırdı. İlçe merkezinden dere aktı resmen, o anda su birden bire bastırınca dükkanda mahsur kaldık. Eşim, çocuklarım da vardı, gece saatlerinde suların azalmasıyla zor çıkabildik. Çok şükür şu anda ayaktayız.” ifadelerini kullandı.

BURSA VE TRABZON DA FELAKETİ YAŞAMIŞTI

Yaz ayları boyunca yaşanan yağışlar zaman zaman sele dönüştü. Haziran ayında Bursa’da etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle Kestel ilçesinde meydana gelen selde 6 vatandaşımız yaşama veda etmişti. Dudaklı Köyü’nü yerle bir eden sel suları sebebiyle onlarca ev ve binlerce dönüm ekili alan sular altında kalırken, azgın sular çok sayıda araç, traktör ve römorku sürüklemişti. Önceki hafta

Trabzon’da etkili olan yağışlar nedeniyle de Of ilçesinde 1 vatandaşımız hayata veda etmişti.

TOKAT VE ANKARA EN ACILARIYDI

Tarihimizin en büyük sel felaketi 12 Haziran 1908’de Tokat’ta yaşandı. Afette, 459 bina ya tamamen ya da kısmen harap oldu; halktan 208, askerden de 15 kişi olmak üzere 223 kişi boğuldu. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sel felaketi ise 11 Eylül 1957’de Ankara’da meydana geldi. Felakette 169 kişi hayatını kaybetti.

Editör: TE Bilisim