MLKP terör örgütü nedir, ne demek? Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı kararnamesi ile rektör atanmasına tepki gösteren ve üniversitede protesto düzenleyenler arasından gözaltına alınan 17 kişiden 15’inin Boğaziçi öğrencisi olmadığını tespit edilirken bazılarının MLKP ile irtibatının olduğu tespit edildi. Bu gelişmenin ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylara da değinen İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü Çataklı eylemcilerin MLKP ile irtibatının gözler önüne serdi. Peki, MLKP terör örgütü nedir? İşte terör örgütü MLKP’nin açılımı…

MLKP TERÖR ÖRGÜTÜ NEDİR? İŞTE TERÖR ÖRGÜTÜ MLKP’NİN AÇILIMI…

MLKP yani Marksist-Leninist Komünist Parti Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinden biridir. Türk Silahlı Kuvvetleri çatışmaya da giren MLKP terör örgütü geçmişi ise oldukça karanlık.

MLKP yani Marksist-Leninist Komünist Parti Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinden biridir. 10 Eylül 1994’te kurulan ve silahlı mücadele yürüten yasa dışı bir komünist parti olan MLKP, dört örgütün birleşmesi ile oluşmuştur.

1991’de TDKİH ve TKİH birleşir. Eylül 1994’te, TKİH ve TKP/ML Hareketi Birlik Kongresini toplar ve MLKP-K kurulur. Eylül 1995’te toplanan 1. Parti ve Birlik Konferansı, MLKP-K ile TKP/ML (YİÖ) (Türkiye Komünist Partisi / Marksist Leninist – Yeniden İnşa Örgütü) arasındaki birliği sağlar ve “Kuruluş” ekini kaldırır. Böylece MLKP, dört komünist örgütün birleşmesiyle oluşmuştur. Gençlik örgütü olarak Komünist Gençlik Örgütü adlı bir örgüt kurmuştur.

1995’te bir grup MLKP den ayrılmıştır ve Komünist Parti-İnşa Örgütü adı altında yeni bir teşkilat kurmuşlardır. Ardından 2010’dan sonra “MLKP/Yeniden Kuruluş Hareketi” adlı ayrılık meydana gelmiştir. MLKP “Kürt milliyetçiliğine yakın olduğu, “ PKK kuyrukçuluğu yaptığı” ve ayrılık ilan edenlere karşı zor kullanması gerekçeleriyle bazı gruplarca eleştirilmiştir. Örgüt FESK (Fakirlerin ve Ezilenlerin Silahlı Kuvvetleri) adı altında bir yapıya sahiptir.

MLKP, 12 Mart 2016 tarihinde Halkların Birleşik Devrim Hareketi bileşenleri ile birleşerek Türkiye’de faaliyet yürüten bazı komünist ve Marksist-Leninist silahlı örgütlerle ortak bir cephe oluşturmuştur.

Ocak 2018’de başlayan Zeytin Dalı Harekâtı’nda Enternasyonalist Özgürlük Taburu içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu ile çatışmalara girdi.

Editör: TE Bilisim