Lösemi, kemik iliği ve lenfatik sistemi içeren kan hücrelerinin üretiminden sorumlu dokularda oluşuyor. Bu tip kanserler genellikle beyaz kan hücrelerinde oluşmaya başlar. Peki, lösemi nedir? işte detaylar…

Lösemi nedir?

Lösemi, insana isebet eden kanser türlerinin en tehlikelilerinden olarak bilinmektedir. Lösemi, başlangıçta ciddi semptomlar oluşturmaması nedeniyle tanıda geç kalınabilen bir kanser türüdür.

Beyaz kan hücrelerinin çeşitli enfeksiyonlarla savaşabilme yeteneği vardır. Genel olarak, bu hücreler çok sağlıklı gelişir ve vücudun ihtiyaçlarına göre ayrılır.

Ancak lösemi durumunda, vücuttaki kemik iliği, kontrolden çıkmış ve tahmin edilenden daha uzun yaşayan çok sayıda anormal beyaz kan hücreleri üretir.

Bu hücreler, normal beyaz kan hücrelerinin aksine, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmazlar.

Bazıları kötüleşen ve kişinin aniden hasta hissetmesine neden olan çeşitli lösemi formları vardır.

Bazı lösemi türlerinde ise semptomların gelişmesi uzun yıllar sürebilir. Bu da hastalığın ancak son merhalelerde tespit edilmesine yol açabilir.

HCA’da görevli bir hematolog olan Profesör Stephen McKinnon’a göre, bu hücrelerin çoğalması, sağlıklı kan hücrelerinin normal şekilde gelişmesini ve çalışmasını engellediği için lösemi belirtileri ortaya çıkar.

En sık görülen belirti

Löseminin en sık görülen semptomları arasında ağrısız lenf bezleri olarak da adlandırılan, boyundaki kitleler yer alır.

Aksilla ve kasıktaki lenf düğümleri (karın ile vücudun her iki tarafındaki uyluk arasındaki alan) bu şekilde etkilenebilir.

Bu tip kanserin diğer yaygın semptomları arasında öksürük veya göğüs ağrısı, ateş veya titreme, sık sık oluşan enfeksiyonlar, kaşıntı veya kızarıklık, iştahsızlık, bulantı, gece terlemesi, sürekli yorgunluk ve halsizlik, ayrıca fiziksel aktivite sonrası nefes darlığı gibi belirtiler sayılabilir.

Kaynak: Al-Quds

Ancak bu sayılan belirtilerin bulunması, mutlaka löseminin varlığına işaret etmez. Bu metinde yazılan bilgiler doğrultusunda bir davranış edinmeden önce lütfen, bir hekime danışınız!..

Editör: TE Bilisim