Besin Değeri yüksek olan ayva faydaları bakımından da oldukça güçlü bir meyvedir. Bu yazımızda sizlere, ayvanın faydaları, zararları, besin değeri, tüketim şekli ve ayva yaprağı çayının faydaları ile ilgili bahsedeceğiz. İlk olarak ayvanın faydaları konusunu ele aldığımızda bu efsane meyvenin onlarca derde deva olduğunu görmekteyiz. Peki, Ayvanın faydaları nelerdir? Ayva neye iyi gelir? Zararları var mı? İşte ayva hakkında bilinmesi gerekenler…

Ayvanın faydaları nelerdir?

Ayvanın yararları saymakla bitmemektedir. Onlarca derde deva olan ayva başta kalp ve damar rahatsızlıkları olmak üzere sindirim sistemi rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir. Ayvanın faydaları kısaca şu şekildedir:

Bağışık Sistemini Güçlendirir: Ayvada bulunan C vitamini içeriği, fotkimyasallar ve diğer maddeler bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. C vitamini özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı büyük önlem olmaktadır. Kanser Riskini Azaltır: Kanser oluşumuna neden olan serbest radikalleri yapısında bulunan antioksidanlarla dışarı atan ayva kanser riskini azaltmaktadır.

Sindirime Yardımcı Olur: Hazımsızlığı yatıştırmak ve gaz sorunlarını ortadan kaldırmak gibi özellikleri olan ayva daha kolay ve rahat bir sindirim imkanı sağlamaktadır. Özellikle kaynatılmış olarak tüketilen ayva mideyi de yatıştırmaktadır. Kötü Ağız Kokusunu Engeller: Antibakteriyel özellikteki ayva ağızda çoğalan mikroorganizmaları ve kötü bakterileri yok ederek ağız kokusunu engellemektedir. Kansızlığa İyi Gelir: Yüksek demir içeriğiyle dikkat çeken ayva kan hücresi üretimine destek olmaktadır. Cildin Genç Kalmasını Sağlıyor: Kan artışı sağlayan ayva, hücre ve dokulara daha fazla oksijen taşınmasına sebep olduğu için cildin daha canlı ve enerjik kalmasını sağlamaktadır.

Ayvanın Besin Değerleri Nelerdir?

Ayvanın besin değeri son derece yüksek olup 100 gram ayvada 202 kcal enerji bulunmaktadır. Enerji verici olan ayva 100 gramda 36.2 gram karbonhidrat (30.2 gram lif), 2.1 gram protein, 2.6 gram yağ, 22.0 IU A vitamini, 40.7 miligram C vitamini, 52.0 miligram kalsiyum, 730.0 miligram potasyum ve 3.1 miligram da demir bulundurmaktadır.

100 gram değerindeki bir ayva günlük C vitamini ihtiyacımızın %25’ini, a vitamini ihtiyacımızın %1’ini ve E vitamini ihtiyacımızın da %1’ini karşılamaktadır.

Ayva Nasıl Tüketilmelidir?

Ayvanın tüketim şeklinde çoğu insan tarafından yanlış bilinmektedir. Ayvanın faydaları en fazla kabuklu tüketildiği vakit ortaya çıkmaktadır. Ayvadan maksimum oranda faydalanabilmek için çiğ ve kabuğunu soymadan tüketmek gerekmektedir.

Ayrıca ayva reçel de yapılabilmektedir. Ayva reçel yapıldığı zaman piştiği için besin içeriğinin bir kısmını kaybetse de yine de gayet sağlıklıdır.

Ayvayla yapılabilecek bir diğer güzel tarif ise “Fırında Ayva”dır. Fırında pişirmek için istenilen sayıda ayva fırına atılır ve 180 – 200 derece yaklaşık 30 dakika pişirilir. Pişirdikten sonra tüketimini kolaylaştırmak için üzerine kaymak ve bal da ilave edilebilir.

Ayvanın Zararları Nelerdir?

Ayvanın yararları

olduğu kadar zararları da vardır. Yüksek lif içeriğine sahip olan ayva müshil görevi görerek kabızlığa karşı çok iyi bir çözüm olmaktadır. Ama eğer tüketiminde aşırıya kaçılırsa bu sefer kişinin ishal olmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca çok fazla ayva tüketmek günlük almanız gereken kalorinin üzerine çıkacağınız için kilo almanıza da sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden günde en fazla 1 adet ayva tüketmek yeterli olacaktır.

Ayva Yaprağı Çayının Faydaları Nelerdir?

Ayva ağacının yaprakları çay olarak da kullanılabilmektedir. Marketlerde veya aktarlarda ayva yaprağı çayı olarak bulabileceğiniz bu besin de ayva gibi onlarca derde deva olmaktadır. Ayva yaprağı çayının faydaları şunlardır:

Kan şekerini dengeler

İshali keser ve hazımsızlığa iyi gelir Bronşite iyi gelir Ağız içinde oluşan aft vb. sorunları engelleri Göz kuruluğuna iyi gelir Böbreklerin sağlıklı çalışmasını sağlar Ses tellerini yumuşatır Soğuk algınlığına iyi gelir Karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar Ciltte yer alan sivilce ve siyah nokta gibi problemleri giderir Haricen uygulandığında cilde enerji vererek yeniler

Ayvanın faydaları

da ayva yaprağının faydaları da yadsınamaz derecedir. Bu yüzden düzenli ve dengeli bir şekilde ayva tüketmek sağlık açısından çok önemlidir.

Ayrıca Oku:

1- Ayva çekirdeği maskesi yapma! Ayva çekirdeğinin bilinmeyen faydaları

2- Ayva yaprağı faydaları! Ayva yaprağı çayı faydaları ile kilolardan kurtulun

Editör: TE Bilisim