Televizyon ekranlarının en fazla takip edilen dizilerinden Kuruluş Osman, Çarşamba akşamı 33. bölümüyle izleyicisi ile buluştu. Yeni sezona yeni isimlerle giren Kuruluş Osman sevenler dizide geçen yerleri araştırmaya devam ediyor. Osman Bey fethettiği Kulucahisar Kalesi’nin nerede olduğu, araştırılıyor. Kulucahisar Kalesi gerçek mi, Kulucahisar Kalesi nerede, hangi şehirde, haritada yeri gibi detayları sorguluyor. Peki, Kulucahisar kalesi nerede? Kuruluş Osman Kulucahisar (Karacahisar) Kalesi hangi şehirde? İşte ayrıntılar…

Osmanlı Devleti’nin kuruluşunu anlatan ve Diriliş Ertuğrul'un devamı olarak çekilen Kuruluş Osman dizisi milyonlarca kişinin ilgisini çekti. Yayınlanır yayınlanmaz ilgi gören dizede geçen isimler ve mekanlar bir hayli merak konusu oldu. Özellikle de dizide sözü geçen Kulucahisar Kalesi’nin gerçekte var olup olmadığı araştırılmaya başlandı.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1595939571092-0"); });

Kulucahisar kalesi nerede? Kuruluş Osman Kulucahisar (Karacahisar) Kalesi hangi şehirde?

Osman Bey'in Kayı Boyu'nun başına geçmesinin ardından fethettiği ilk yer olma unvanına sahip Kulucahisar Kalesi, Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde, Porsuk Çayı yanında bulunan dev platoda kurulu bir Bizans kalesidir. 110 metre rakımlı kale surlarla çevrili olup 200x300 metre ölçülerinde bir alanı kaplamaktadır.

Osman Bey, İnegöl Fethi ve Bizans Tekfuru’nu bölgeden dışarı atmak için Kulucahisar Kalesi’ni almak istiyordu. Osman Bey dünyaca ünlü bir konuşmasını Kulucahisar Kalesi’ni almadan önce yaptı.

Osman Bey'in konuşması şöyleydi:

Yiğitlerim, alplerim, beylerim, gayemiz İslam sancağını Rum diyarında dalgalandırmaktır. Şerefle bize bahşedilen görev için, Allah için, şehadet bizim yoldaşımızdır. Biz Kayılar ölümden değil gafletten korkarız. Birliği düşman değil hainler bozar. Emmim Dündar yaşlıdır obada durması münasiptir. Bu yüzden gönderilmiştir. Düştüğümüz pusunun mümessileri imdi yine hainlikleriyle kefereye pusu attırmıştır. Öyle bizleri yok etmek bu diyardan silmek için dört gözle beklerler. Bundan keyri içimizde ayrılık olmayacak. Birliğimize zeval getiren, gazamızda ikilik çıkaran her kim olursa olsun puzatımdan nasibini alır, kara toprakla tanış olur. İmdi sefer vaktidir. İstikametimiz keferinin askersiz bıraktığı Kulucahisar Kalesi'dir. Gazamız Mübarek olsun.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1595939571092-0"); });

Kuruluş Osman'da adı geçen Kulucahisa (Karacahisar) Kalesi'nin haritada yeri..

Editör: TE Bilisim