Küresel ölçekte yaşanmakta olan ve Dünya Sağlık Örgütünün pandemi olarak ilan ettiği olağanüstü durum karşısında, ülkemizde ve tüm dünyada futbol müsabakaları durma noktasına gelmiştir. Türkiye Futbol Liglerindeki gelişmeler de takip edildiğinde; bütün ligler bu sebeple ertelenmiştir. Türkiye Futbol Federasyonu resmi sayfasından belirli zaman aralıklarında yapılan açıklamalar dikkate alındığında Türkiye Futbol Liglerinin en iyi ihtimalle Haziran ayı başında oynatılabileceği görülmektedir. Bu açıdan bir değerlendirme yapıldığında; profesyonel ligler ile amatör ligler arasındaki statü farklılıkları nedeni ile profesyonel liglerin bir şekilde devam ettirilebilme ihtimali söz konusu olsa dahi amatör liglerin statüsü, oyucu profili, saha/tesis gibi durumlar göz önüne alındığında amatör liglerin devam ettirilebilmesi çok da sağlıklı gözükmemektedir.

Türkiye Amatör Futbol Liglerinin statüsü gereği, takım ve oyuncu profilleri gereği bu süreçte aşağıda belirtilen yaşanılabilecek bazı sıkıntılar ve mağduriyetler dikkate alınmalıdır:

Özellikle Süper Amatör Lig ve 1. Amatör Lig takımlarını oluşturan futbolcuların birçoğunun üniversite öğrencileri olduğu bilinmektedir. YÖK’ün mart ayında almış olduğu karar ile birlikte üniversiteler uzaktan eğitim programına geçmiş ve tüm Türkiye genelindeki üniversite öğrencileri memleketlerine/evlerine geri dönüş gerçekleştirmiştir. Bu sebeple üniversite öğrencilerinin ağırlıkta olduğu amatör lig takımlarının tekrar toplanabilmeleri mümkün gözükmemektedir.

Türkiye Amatör Futbol Liglerinin yaz aylarında devam ettirilebilme ihtimali dikkate alınacak olsa dahi; üniversite öğrencilerinin tekrar geri getirilebilme olanağının çok az olmasının yanı sıra amatör lig takımlarının yeterli maddi imkanlarının olmaması sebebi ile bütün takımların toplanabilme ihtimali düşük gözükmektedir.

Bölgesel Amatör Lig gruplarındaki şampiyonluğu veya küme düşmeyi ilgilendiren müsabakalarda rakip takımların herhangi bir iddiası bulunmaması durumlarında; sahaya çıkmama, sahaya eksik sporcu veya antrenmansız sporcularla çıkma gibi ihtimaller göz önüne alındığında hakkaniyetli bir sonuç çıkmayacağı öngörülebilmektedir.

Yüksek bütçeli bir lig olan Bölgesel Amatör Ligde, kulüp ile sporcular arasında yapılmış hukuki bir geçerliliği olan sözleşme olmadığından dolayı; sporcuların geri toplanamaması-sporculara uygulanabilecek herhangi bir yaptırımın olmaması-sporcuların hastalık/sakatlık süreci ile ilgili olarak psikolojik yönden isteksiz olmaları gibi durumlar göz önüne alındığında liglerin devam ettirilebilmesi sağlıklı gözükmemektedir.

Bölgesel Amatör Ligde mücadele eden kulüplerin maddi imkansızlıkları ve sporcu yokluğunu öne sürerek maçlara çıkmama gibi durumların da yaşanabileceği ayrıca kulüp ve sporcu hakları ile ilgili anlaşmazlıkların oluşabileceği gibi ihtimaller değerlendirildiğinde Türk Futbolunu kaos ortamına sürükleyebilecek bir kararın alınmaması gerektiği düşünülmektedir.

Korana virüs sebebi ile verilen arada tüm ülke genelinde ortaya çıkan psikolojik-sosyal ve bununla birlikte futbol camiasını en çok ilgilendiren ekonomik boyut dikkate alındığında, amatör lig kulüplerinin de maddi açıdan bu yükü kaldıramayacağı düşünülmektedir.

Gelinen bu zor süreçte; Türk futbolunun oluşabilecek mağduriyetler sebebi ile yıpratılmaması gerektiği ortadadır. Bu kriz sürecinden iyi bir kriz yönetimi ile güçlenerek çıkılabilecek bir sistem ortaya konulması gerekliliği doğmuştur.

Yukarıda bahsedilen bu tarz sebeplerden dolayı ve Türk Futbolunun bu kriz sürecinden daha güçlü çıkma ihtimali göz önüne alınarak aşağıda belirtilen modelleme Bölgesel Amatör Lig grupları için tavsiye edilmektedir.

Gruplarında lider olarak bulunan 4 takım ile üç puan aralığında yer alarak şampiyonluk iddiası bulunan 7 takımın il merkezlerinde profesyonel takımı bulunmamaktadır. Gruplarında 3 puan aralığında yer alan 20 takımın 11’i bu durumdadır. Bu takımlar Mardin Büyükşehir Başakspor, İçel İdmanyurdu, Kırıkkale Büyük Anadoluspor, Yalovaspor, Adıyaman 1954 Spor, Edirnespor, Isparta 32 Spor, Karaman Belediyespor, Belediye Kütahyaspor, Siirt İl Özel İdare Spor ve Tekirdağspor kulüpleridir.

İçerisinde bulunduğumuz, mücbir sebep olarak görülmesi gereken bu süreçte; daha önce de Türkiye Amatör Liglerinde 2010 yılından önce uygulanan bir statü olan ve 3. Lige yükselmek için profesyonel takımları olmayan illere tanınan haklar çerçevesinde değerlendirilebilecek bir durum karşımıza çıkmaktadır. (2010 yılı öncesi uygulanan bu sistem; Türkiye genelinde sporun yaygınlaştırılması, illerin gelişimi ve futbolun başarı oranının yükseltilmesi için uygulanmıştır) Bu kriz süreci, Türk Futbolu adına futbolun gelişebilmesi ve daha güçlü bir futbol yapılanması için bir avantaja çevrilebilir. Türkiye Futbol Federasyonu Statüsünün 80. Maddesinde yer alan; beklenmeyen olaylar ve mücbir sebepler başlığı altında ele alınmış maddelerin bu süreci uygulamanın önünde hukuki olarak bir engelin olmadığını göstermektedir. Bu bağlamda, 3 puan aralığındaki 20 takımın bir üst lig olan Türkiye 3. Ligine yükseltilmesi önerilmektedir.

Yukarıda belirtilen süreç, Türkiye Profesyonel 3. Liginde grup sayısının üçten dörde çıkartılması, yani grup sayısının arttırılması ile dizayn edilebilecektir. Bir sezon sonra ligden düşürülecek takım sayısında fazlalaştırma yapılarak bir kaç sezon içerisinde günümüzdeki mevcut olan takım ve grup sayılı sisteme geri dönülebilecektir.

Yukarıda bahsedilen sistemde; Bölgesel Amatör Ligden bu sezon bir alt lige düşmenin kaldırılması ile mağduriyetler de ortadan kalkacaktır. Süper Amatör Ligden Bölgesel Amatör Lige çıkacak takımların da hakları saklı kalarak BAL’a çıkmaları sağlanıp gelecek sezon Bölgesel Amatör Ligde grup veya gruplardaki takım sayısını artırarak bu sistem dizayn edilebilir. Bir sonraki sezon eğer şimdiki takım ve grup sayılı sisteme dönülmek istenir ise Bölgesel Amatör Ligden hem il bazında hem de puan cetvelinde son sıraları alan takımların daha fazla sayıda bir alt lige düşürülmesi ile bu durum gerçekleştirilebilecektir.

Editör: TE Bilisim