Arı poleni; çiçek poleni, nektar, enzimler, bal, bal mumu ve arı salgılarının bir karışımıdır. Bal arıları, bitkilerden polen toplar ve koloni için yiyecek olarak depoladığı ve kullanılan kovana taşır. Arı poleni; bal, arı sütü veya bal peteği gibi diğer arı ürünleri ile karıştırılmamalıdır. Bu ürünler polen içermeyebilir veya başka maddeler içerebilir.

Son zamanlarda, arı poleni sağlık topluluğunda dikkat çekici boyutlara ulaştı çünkü arı poleni; besinler, amino asitler, vitaminler, lipitler ve tam 250’den fazla aktif madde ile doludur. Aslında, Almanya’daki Federal Sağlık Bakanlığı arı polenini ilaç olarak kabul ediyor. Birçok çalışma arı poleninin sağlığa etkilerini incelemiş ve umut verici sonuçlar vermiştir.

İşte bilim tarafından desteklenen arı poleninin sağlığa 11 faydası:

1. 250’den Fazla Aktif Madde İçeren Etkileyici Beslenme Profili

Arı poleni; protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar dahil olmak üzere 250’den fazla biyolojik madde içerir. Besinin tam olarak etkili olması, bitki kaynağına ve toplanan mevsime bağlıdır.

2. Yüksek Antioksidan İçeriği Serbest Radikallerden ve Kronik Hastalıklardan Korur

Arı poleni; kanserinizi ve diyabet de dahil olmak üzere kronik hastalıklara bağlı serbest radikallerin neden olduğu zararlarınızı koruyabilen çok çeşitli antioksidanlar içerir.

3. Yüksek Kan Lipitleri ve Kolesterol Gibi Kalp Hastalıkları Risk Faktörlerini Düşürür

Arı poleni, “kötü” LDL kolesterol ve lipit oksidasyonu gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur.

4. Karaciğer Fonksiyonunu Artırır ve Karaciğerinizi Toksik Maddelerden Korur

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, arı poleninin karaciğer fonksiyonlarını artırabileceğini ve bu organı zararlı maddelerden koruyabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha kaliteli insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

5. Anti-İnflamatuar Özelliklere Sahip Güçlü Bileşim

Hayvan ve test tüpü çalışmalarına göre, arı poleni antioksidanları güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir.

6. Bağışıklığı Artırarak ve Bakterileri Öldürerek Hastalıkları Önlemenize Yardımcı Olur

Hayvan ve test tüpü çalışmaları arı poleni antioksidanlarının alerjilerin şiddetini ve başlangıcını azalttığını ve bazı zararlı bakterileri öldürebileceğini göstermektedir.

7. Yara İyileşmesine Yardımcı Olur ve Enfeksiyonları Önler

Arı poleni, yara iyileşmesini hızlandıran anti-enflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Antimikrobiyal özellikleri de yara enfeksiyonlarını önleyebilir.

8. Antikanser Özelliği

Tüp çalışmaları, arı poleninin, birkaç farklı kanser riskini azalttığını göstermektedir.

9. Menopoz Semptomlarını Önler

Çalışmalar, arı poleninin, sıcak basmalar dahil olmak üzere birçok menopoz rahatsızlığını hafifletebileceğini göstermiştir. Ayrıca kolesterol seviyelerini de artırabilir.

10. Metabolizmayı Hızlandırır ve Sağlığı Artırır

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, arı poleninin demir, kalsiyum ve fosfor gibi besin maddelerinin emilimini ve kullanımını arttırdığını göstermiştir. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırabilir ve uzun ömürlülüğü teşvik edebilir, ancak bu faydaları doğrulamak için araştırmaların artırılması gerekiyor gereklidir.

11. Diyetinize Ekleyin

Arı poleni takviyelerinin tüketilmesi genellikle güvenlidir. Ancak, polen veya arı sokması alerjisi olan kişiler, hamile veya emzikli kadınlar ve warfarin ( kalp ve damar sisteminde pıhtılaşmaya karşı kullanılan bir ilaç) gibi kan inceltici kullananlar bundan kaçınmalıdır.

Editör: TE Bilisim