Sümeyye Aksu / İstanbul / Özel Haber

2019 yılında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısa sürede küresel bir salgın haline dönüştü. Bu salgın karşısında ülkeler aşılarla normale dönmenin yollarını arıyor. Her ülke kendi aşısını üretmeye çalışırken ‘acil kullanım onayı’ alan aşılar ülkelerde uygulanmaya başladı. Türkiye’de ise Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısına Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) Sinovac’ın geliştirdiği Koronavirüs aşısı CoronaVac’aacil kullanım onayı vermesinin ardından aşılama programı başlatıldı. Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, aile ve sağlık merkezleri ile hastanelerde sağlık çalışanlarını aşılanmasına başlanacağını söyledi.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerine Çinli Sinovac firmasınca üretilen CoronaVac aşısının ilk doz uygulamaları Ankara Şehir Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Bakan Koca, aşı olduktan sonra da “Herkesin mutlaka aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmamız gerekiyor. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Bugün öyle bir gün. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum” diye konuştu.

CoronaVac’a onay veren üçüncü ülke

Çin’in ürettiği aşıya Çin’den başka bir de Endonezya onay vermişti.Brezilya’da yapılan klinik deneylerde Sinovac’ın aşısının yüzde 50,4 oranında etkili olduğu görüldü. Geçen ay, Türkiye’de yapılan ikinci faz raporlamalarına göre aşının yüzde 91,25 etkili olduğu açıklanmıştı. Endonezya’da ise bu oran yüzde 65,3 olarak açıklandı. Aşının acil kullanım onayı kapsamında kullanılmaya başlandığı ülkelere Endonezya’dan sonra Türkiye de katıldı. Türkiye CoronaVac aşısına onay veren üçüncü ülke oldu. Çin’de ise 2020 Temmuz’undan bu yana yüksek risk gruplarının aşılanmasında kullanılıyor.

PEKİ TÜRKİYE’DE AŞILAMA KAMPANYASINA BAŞLAYAN CORONAVAC AŞISI HAKKINDA NE BILINIYOR?

BBC’nin haberine göre, Pekin merkezli Sinovac ilaç şirketi tarafından üretilen CoronaVac eski bir aşı üretim tekniği olan inaktifvirus yöntemi ile üretildi.Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğinde, enfekte etme özelliğini yitirmiş virüsün enjekte edilmesi suretiyle, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor.Bu teknik şu anda dünyada yaygın olarak kullanılan su çiçeği gibi bir çok aşının üretiminde kullanılıyor. Öne çıkan diğer koronavirüs aşıları Moderna ve BioNTech ise yeni bir yöntem olan mRNA tekniğiyle üretildi. Bu aşılar koronavirüsün laboratuvarda üretilen genetik kodunun kısmen vücuda enjekte edilmesi yoluyla bağışıklık yaratılıyor. Bu aşılar kolaylıkla yüksek sayılarda üretilebilirken, eski teknoloji kullanılan CoronaVac’ın üretimi için tavuk yumurtası kullanılması gerekiyor.

ÇİNLİ SINOVAC’TAN CORONAVAC SAVUNMASI

Çinli Sinovac Biotech, Brezilya’nın, CoronaVac’ın duyurulandan çok daha düşük etkinliğe sahip olduğunu açıklamasının ardından, Covid-19 aşısının güvenliğini savundu. SinovacBiotech Başkanı YinWeidong, “Faz 3 klinik araştırma sonuçları, CoronaVac aşısının güvenliğinin ve etkinliğinin dünya çapında iyi olduğunu kanıtlamak için yeterlidir” dedi. Brezilya’daki araştırmacılar, semptomatik enfeksiyonları önlemede sadece yüzde 50.4 ile, başlangıçta ilan edilenden çok daha düşük olan etkinliği gösteren geç aşama klinik verileri yayınladı.

CoronaVac aşısında farklı etkinlik oranları

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre,koronavirüs ya da resmi adıyla Sars-Cov-2’ya karşı üretilecek aşılara onay vermek için etkililik oranlarının en az yüzde 50 olması gerektiğine karar vermişti. CoronaVac bu oranın çok az üzerine çıkarak onayı aldı. Fakat aşının Türkiye ve Endonezya’daki deneylerinde sonuçlar daha farklı çıktı. Türkiye’de Aralık ayında yapılan denemelerin geçici ilk sonuçlarında aşının yüzde 91.25 etkili olduğu açıklandı. Bu hafta Endonezya’da yapılan denemelerde etkililik oranının yüzde 65,3 çıktığı açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, aşının etkinlik oranına ilişkin”Bilim Kurulunun değerlendirmeleriyle aşının ülkemizde kullanılması konusunda kendi insanımızda gösterdiği etkiden emin olduk. Artık aşının Türk insanında etkili ve güvenilir olduğundan eminiz. Erken dönemde aşının koruyuculuğu yüzde 91,25 oranında, bu giderek daha artmış olacak” değerlendirmesinde bulundu

25 MERKEZDE FAZ ÇALIŞMALARI

Sinovac üçüncü faz aşı çalışmalarını aralarında Türkiye, Brezilya ve Endonezya’nın da bulunduğu ülkelerde sürdürdü. Türkiye’de 25 merkezde 13 bin kişi üzerinde yapılan deneyler Ekim’de öncelikle sağlık çalışanlarıyla başlamıştı.Kasım’da ise sağlık çalışanları dışında da denekler kullanılmaya başlandı.Çalışmaya katılan kişiler iki gruba ayrıldı. Bir kısmına aşı, diğer kısmına boş aşı (plasebo) verildi.Şirketin 18 Kasım’da yaptığı açıklamaya göre 700 kişiden gelen ilk sonuçlar aşının hızlı bir şekilde bağışıklık oluşturduğunu gösterdi.

DEPOLAMA KOŞULLARI DAHA AVANTAJLI

Sinovac’ın temel avantajlarından birini, şempanzelerde soğuk algınlığına neden olan genetik olarak tasarlanmış bir virüsten yapılan Oxford/ AstraZeneca aşısı gibi standart bir buzdolabında 2-8 santigrat derecede saklanabilmesi oluşturuyor. Uzmanlar, Moderna aşısının dağıtımının Prizer/ BioNTech aşından çok daha kolay olduğunu, ancak Sinovac ve AstraZenaca/Oxford aşılarının hepsinin içinde en avantajlı depolama ve nakliye koşullarına sahip olduğunu belirtiyor. Bu durum hem Sinovac hem de Oxford-AstraZeneca aşısının, bu kadar düşük sıcaklıklarda büyük miktarlarda aşı depolayamayabilecek gelişmekte olan ülkeler için çok daha yararlı olabileceği anlamına geliyor.

Editör: TE Bilisim