2021 doğum parası alma koşulları destek almak isteyen aileler tarafından merak edilmektedir. Söz konusu destek devlet tarafından doğum yapmış kadınlara verilen bir yardımdır. Doğum parası için gerekli şartların sağlanması durumunda kişi devletten doğum desteği alabilmektedir. Doğum yardımı alabilmenin ilk şartı doğum işlemleri bittikten sonra kişinin gerekli evraklara ilgili kurumlara başvuru yapmasıdır. Bu yardım anne tarafından yapılır ve destek anneye verilir. Doğum parası almak isteyen anne ilk çocukla birlikte bu yardımdan faydalanır ve diğer yaptığı her doğum için belirli oranlarda yardım desteği alır. Devlet tarafından ilk 2015 yılında uygulanan bu destek belli şartlara sahip her anneye verilmektedir. İlgili yasal mevzuatta doğumdan sonra herhangi bir süre belirlenmediği için anne başvuruyu istediği zaman yapabilmektedir.

Doğum Parası Yardımı Nedir?

Doğum parası her çocuk için bir kez verilen bir yardımdır. Bu destek devlet tarafından anneye verilmektedir. 2015 Mayıs ayından sonraki doğumlar için çocuk başına ödenen yardım türüdür. Doğum parası için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine anne tarafından bizzat başvuru yapılır. Kurumda çalışan memur bir anne ilgili kurumuna başvuru yapmalıdır. Yurtdışında yaşayan T.C vatandaşı anneler ise konsolosluklarına başvuru yapmaları gerekmektedir.

Doğum Parasını Kimler Alabilir?

Doğum parası alabilmek için kişi doğum yaptıktan sonra ilgili kuruma başvuru için istenen belgelerle giderek süreci başlatır. Söz konusu yardım her çocuk için 1 defa verilir. Doğum parasından yararlanacak olan kişiler şu şekilde sıralanabilir;

Annenin T.C vatandaşı olması gerekir Ya da annenin mavi kart sahibi olması gerekir Ölü doğumların olmaması gerekmektedir 2015 Mayıs öncesi doğum yapmamış olması gerekmektedir.

Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurusu annenin sağ doğurduğu her çocuk için gerekli kurumlara yaptığı müracaattır. Söz konusu yardımı almak isteyen anneler ilgili kurumlara gerekli evraklar ile başvuru yapmaları durumunda bir kez her çocuk için bu ücret katlanacak şekilde yardım desteği almaktadır. Doğum parası başvuruları Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine anne tarafından yapılmalıdır. Anne eğer bir kurumda memur olarak çalışıyor ise kendi kurumuna doğum yaptıktan sonra bilgi vermelidir. İlgili nüfus müdürlüğüne ‘’Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’’ yazarak işlemleri başlatır. Anne eğer ilgili müdürlüğe gidemiyor ise iadeli taahhütlü posta ile dilekçeyi gönderir. Başvurular ve dilekçeler Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmalıdır.

2021 Doğum Yardımı Ücreti Ne Kadar?

Doğum yardımı ücreti ilk çocuk başta olmak üzeri annenin diğer canlı yaptığı tüm doğumlar için alınabilmektedir. Devletin annelere sağladığı bu sosyal destek ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödemeler her doğum için ve bir kez yapılmaktadır. Anne kamu kuruluşundan doğum için destek alıyor ise ve doğum yardımı başvurusu yapmış ise her doğumda devletin doğum için belirlediği doğum yardım ücretinin farkını almaktadır. Anne çalıştığı kamu kurumundan devletin belirlediği doğum parası ücretinden fazla yardım ücreti alıyor ise anneye tekrar doğum yardım ücreti ödenmez.

Doğum Yardım Ücreti Ödemeleri Nasıl Gerçekleşir?

Doğum parası ödemeleri için bizzat anne tarafından gerçekleşir. Söz konusu doğum yardımı devlet tarafından her çocuk için sadece anneye verilmektedir. Doğum yardımı başvurusu yapan ve onaylanan anneler PTT şubelerinden kimlik bilgileri ile ödenen tutarı çekebilmektedir. Söz konusu başvuru yapıldıktan sonra takip eden ay içinde anneye doğum parası ödemesi yapılmaktadır.

Editör: TE Bilisim