Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Sırp ordusu yakında dünyanın dört bir yanından o kadar geniş bir silah yelpazesine sahip olmaya çalışıyor, fakat eleştirmenler bir satın alma planı olup olmadığını veya politik olarak uygun ne olduğunu soruyor? “En büyük”, “en modern”, “en güçlü”, Sırbistan’ın faşist Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, 10 Ekim Cumartesi günü Peshter’de düzenlenen bir askeri tatbikatı duyururken üstünlüklerini esirgemedi. “Ateş eden her şey, uçaklar, dronlar, bombardıman uçakları, savaşçılar ve mühimmat. “gösteri”, Vuciç görülebilecek her şeyi zevkle anlattı. Eleştirmenlere göre, Sırbistan’ın silah alma ve satma politikası tam olarak bu – bir “gösteri”, ancak net bir planı ve amacı yok. Bu sadece vergi ödeyen vatandaşlara yük oluyor.

TÜRK İHA’LARINA ÖVGÜ

Hafta başında Vuciç, Sırbistan’ın “kendi gökyüzünü korumak ve savunmak” için satın almak istediği Türk Barjaktar insansız hava araçlarına övgüde bulundu. Öyleyse, Türk yapımı drone, Rusya’nın kullanılmış Pancir S1 uçaksavar bataryasına (bazıları tüketildiğini söylüyor), Rus ve Belarus MiG’lerine, Fransız Mistral füzelerine, Airbus H145M helikopterlerine, Çin insansız hava araçlarına ve muhtemelen İsrail’e ait Hermes 900 dronelarına katılacak. Stratejik Savunma Planı ve 2030’a kadarki dönem için Ordu Teçhizat Planı henüz tamamlanmasa da, bunların tamamı yüz milyonlarca avro değerinde sözleşmeli veya ilan edilmiş işler.

VUÇİÇ DEVLET PARASINI HARCIYOR

Bazı askeri analistler, Pancir S1 Sırbistan’a gelmesinden sonra ne kadar anlamlı olduğunu sordular. Analist Aleksandar Radic’in o sırada N1’e söylediği gibi, bu hava savunma sistemi 20 kilometre menzile sahip. Radiç, gerekirse Sırbistan’ın hangi ülkeyi tek bir pille koruyabileceğini merak etti. Belgrad Güvenlik Politikası Merkezi’nden Maja Bjeloş, DW’ye açıklamalarda bulunarak şu ifadelere yer verdi: “Başkan Vuçi duket, gizlice ve kârın ne olduğu ve Sırbistan vatandaşları için sonuçlarının ne olduğu, yani bu maceraların dış politikaya ne kadara mal olduğu konusunda net bir fikri olmayan, dünyanın dört bir yanından silah ihracatı ve tedariki gibi sözleşmeler yapan bir tüccar gibi görünüyor.” Bjeloş, Sırbistan cumhurbaşkanının, bu tür anayasal yetkilere sahip olmasa da, otoriter liderlerle hızlı ve kolay bir şekilde anlaşabildiğini, ancak baskı altında olduğu zamanlarda bile devlet parasını harcadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim