Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Fransa, Hollanda ve Danimarka, geçen yıl ekim ayından bu yana Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerinin başlatılmasına engel oluyor. Bu uzun zaman önce olmuş olmalıydı, çünkü yeni AB Komisyonu bile Batı Balkanların her iki ülkesinin de müzakereler yapmaya hazır olduğunu kanıtlıyor. Ablukanın hafifletilmesi için yeni AB Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi Brüksel’de gelecekteki aday ülkeler için yeni bir metodoloji sundu.

MÜZAKERELER MAYISTAN ÖNCE BAŞLASIN

Özünde, Varhelyi önerileri şunlar:

“1. 35 müzakere faslı altı tematik grupta özetlenmiştir. Bununla müzakerelerin hızlandırması ve “siyasi kontrolü geliştirmesinin bekleniyor. 2. kritik üye ülkelerin aday doğrulamasına daha fazla dahil olmaları: AB Komisyonu ve 27 üyenin temsilcileri, reformların sonuçlarını kontrol etmek için aday ülkelere birlikte seyahat edecekler. 3. Adaylar reform yapmaya daha az eğilimliyse müzakereleri yavaşlatmak, askıya almak veya askıya almak. Özellikle Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yaptırımlar talep etmişti. 4. Adayların yerine getirmesi gereken şartlar daha açık ve daha ayrıntılı hale getirilmelidir. Hukukun üstünlüğü, altı tematik paketin her biri için tartışmaların başlangıcına ve sonuna odaklanmalıdır. 5. Müzakereler mayıs ayında yapılacak zirveden önce başlayacak.”

Fransa taviz vermeli

Genişleme Komiseri Varhelyi, tüm AB ülkeleri tarafından tanınmayan Kosova ve devlet yapısı zayıf olan Bosna-Hersek’in üyelik umutlarının korunması gerektiğini ifade etti. Fransa’nın Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile müzakereleri kabul edip etmeyeceği henüz belli değil. Bir AB diplomatı Brüksel’de, kabul kriterlerinin ve prosedürlerinin prensipte biraz değiştiğini belirterek, “Boya değişti, ancak madde aynı kaldı. Fransa şimdi istediğini elde etti ve taviz vermeli” değerlendirmesini yaptı.

KARADAĞ VE SIRBİSTAN’IN SEÇME HAKKI VAR

Genişleme komiseri, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile mümkün olan en kısa sürede görüşmeler yapmak istediğini açıkça belirtti. Ayın sonunda AB Komisyonu, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’a Fransa, Danimarka ve Hollanda’daki şüpheleri ortadan kaldırmak için bir başka olumlu ilerleme raporu sunmayı planlıyor.

Bu arada, 27 üye ülke tarafından benimsenmesi gereken yeni müzakere sistemi Sırbistan, Karadağ ve Türkiye ile halihazırda yavaş görüşmelere uygulanmamalıdır. Oliver Varhelyi, “Oyunun ortasındaki kuralları değiştiremeyiz” dedi

Oliver Varhely Zi Dağı ve Sırbistan yeni yöntemi kullanmak isteyip istemediklerini seçebileceklerini söyledi. 2005 yılından bu yana sürmekte olan Türkiye ile görüşmeler, AB ile çeşitli çatışmalar nedeniyle halihazırda beklemektedir.

Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Editör: TE Bilisim