KYK kredi borçlarının silinip silemeyeceği en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bildiği üzere koronavirüs salgını nedeniyle KYK borcu olan kişiler KYK kredi borcu erteleme işlemini birkaç adımda E-Devlet aracılığıyla yapılabiliyor. Fakat KYK borçlarının ertelenmesi yerine silinmesi bekleyen binlerce öğrenci özellikle sosyal medya üzerinden binlerce mesaj paylaştı. Peki, KYK borçları silinecek mi? Kredi ve Yurtlar Kurumu burs ve kredi borçları siliniyor mu? Konuyla alakalı tüm detaylar haberimizde…

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ? KREDİ VE YURTLAR KURUMU BURS VE KREDİ BORÇLARI SİLİNİYOR MU?

Üniversite öğrencilerinin belki de en fazla duyduğu kelimelerden biride KYK burs kredisidir. Öğrencilik sırasında her ay düzenli olarak gelen KYK kredileri okul bitirdikten 2 yıl sonra geri ödemesi gerekmektedir. Öğrenim kredisinin miktarında Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Endeksindeki artışlar baz alarak hesaplama yapılır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla alakalı 2019’un Aralık ayında bir açıklama yapmıştı. Geri ödemesiz bursların silinmesine yönelik henüz bir karar çıkmadı. Fakat mezun olanların her daim yapılandırma hakkı bulunuyor. Ayrıca KYK burslarıyla alakalı yeni bir düzenleme getirilmesi bekleniyor. Buna göre;

Erteleme ve indirim müjdesi verildi.

Ödenecek kredi tutarı, TÜİK yurt içi üretici fiyat endeksindeki artışlar göz önüne alınarak hesaplanacak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yukarıdaki esasa göre belirlenen tutar, yarıya kadar indirebilecek.

Cumhurbaşkanı mücbir sebep halinde ilgili dönemin endeksini uygulamadan erteleyebilecek.

KYK BURSU NEDİR?

KYK nakdi yardımları, her öğrencinin isteği doğrultusunda kuruma başvuru yapması halinde aldığı bir yardım çeşididir. Yardımlar burslu ve burssuz olarak veriliyor. Burslu öğrenciler çok dikkatli bir şekilde seçildiği için geri ödemesiz destek alan öğrencilerin sayısı bir hayli az oluyor. Tüm öğrenciler için bir ihtiyaç halini alan KYK bursu, rahat bir nefes almalarını sağlıyor. Nakdi yardım sayesinde birçok ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Geri ödemeler her ne kadar zorluk çıkarsa da çoğu öğrenci öğrenim dönemi boyunca KYK yardımını almadan ihtiyaçlarını zor karşılıyor.

GERİ ÖDEMESİZ KREDİ KİMLERE VERİLİYOR?

Zor durumda ve ihtiyaç sahibi öğrenciler tespit edilerek veriliyor. Ailesi ayrılmış olan öğrencilere verilebiliyor. Ebeveynlerinden birini ya da hepsini kaybeden öğrencilere veriliyor. Şehit ve gazi çocuklarına veriliyor. Diğer bir yandan geri ödemeli kredi imkanı ise başvuran her öğrenciye çıkabiliyor. Belirlenen süre boyunca öğrenim kredisinden yararlanıyor. Öğrenim süreleri biten öğrenciler, süre bitiminden iki yıl sonra geri ödemeye başlıyorlar.

Editör: TE Bilisim