İmam hatip okullarının kurucusu Celalettin Ökten’in kızı, Prof. Sadettin Ökten’in kardeşi ve Cumhuriyet döneminin ilk başörtülü doktoru Ayşe Hümeyra Ökten hayatını kaybetti. Bu vefat haberinden sonra Hümeyra Ökten hakkındaki bilgiler araştırılıyor. Bu bağlamda Dr. Ayşe Humeyra Ökten kimdir? Ayşe Humeyra Ökten kaç yaşında, nereli? gibi sorulara yanıt aranıyor. Detaylı bilgiler haberde…

Dr. Ayşe Humeyra Ökten kimdir?

Doktor Ayşe Hümeyra Ökten, 1925 yılında İstanbul Fatih’te dünyaya geldi.

Babası Mahmud Celaleddin Ökten, Osmanlı ulema sınıfından müderris ve felsefe hocasıdır.

Mahmud Celaleddin Ökten, ülkemizde İmam Hatip mekteplerinin açılması hususunda büyük çaba göstermiştir.

Ayşe Hümeyra Ökten, yüksek tahsilini İstanbul Çapa Tıp Fakültesinde tamamlamış ve hekimlik hizmetine başlamıştır.

Dr. Ayşe Hümeyra Ökten, tahsil ve meslek hayatı boyunca inançlarından ve çalışkanlıktan ödün vermemiş ve zorluklarla mücadele etmiştir.

Ökten’in hayatı, özellikle kız çocuklarımıza zorluklara ve toplumsal engellere rağmen okumanın önemini anlatması bakımından bir rol modeli oluşturmaktadır.

İlim sohbetlerinin yapıldığı bir evde büyüyen Ayşe Hümeyra Hanım, hacca ilk kez 1960’da doktor olarak gitmiş. Peygamber Efendimiz’den kopamayan Ökten oturma izni de alınca her sene gidip Mekke ve Medine’de kalmaya başlamış. Tek başına gece yarıları kamyonlarla çölü geçerek yaptığı bu yolculuklarla 51 yıldır Peygamberimiz’e komşuluk eden Ökten, O’nun yanına gömülmeyi arzu ediyordu.

Editör: TE Bilisim