SGK dilekçe sorgu işlemi en pratik biçimde e-devlet üzerinden yapılır. İnternet üzerinden yapılan işlemlerle çeşitli dilekçe ve evrakların takibini yapmak mümkündür. Evrak takibi için e-devlet seçeneğini değerlendirmek istemeyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu evrak kayıt ve takip sisteminden faydalanabilirler. Bu sisteme erişim için gereken internet adresi şudur: https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/. Bu sistem üzerinden kişiye özel kimlik numarasıyla birlikte kişi adına işleme alınan evraklara erişim mümkündür. Bu sistemden normal evraklar takip edilebileceği çeşitli başvuru işlemleri de gözlemlenebilir. Her türlü SGK dilekçe sorgulama işlemlerinin akıbeti hem e-devlet hem de SGK’nın sitesi üzerinden kolaylıkla takip edilebilir.

Emeklilik Başvurusu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik başvurusu sorgu işlemi SGK ya da e-devlet üzerinden yürütülür. Belli bir çalışma gününü, yaşı ve prim ödeme gününü dolduran kişilerin hakkı sayılan emeklilik için yapılan başvurunun sonuçlanma süresi kişiden kişiye değişir. Özellikle farklı sigorta kategorilerinde yer alan vatandaşların emeklilik sonuçları diğer kişilere oranla daha uzun sürede nihayete erişir. Zira farklı iş alanlarından geçirilen günlerin ve ödenen primlerin toplanması zaman alır. Emeklilik işlemleri her şehir için ayrı ayrı yapılır. Durum böyle olunca kalabalık şehirlerdeki başvurular diğer şehirlere oranla daha fazla sayıdadır. Metropoller ve büyükşehirlerde yer alan kişilerin emeklilik başvurusu için daha fazla süre beklemesi gerekir. Kişiden kişiye göre değişen bu süre 1 ay ile 3 ay arası vakit alabilmektedir.

Emekli Maaşın Bağlandığı Nasıl Öğrenilir?

Emekli maaşının bağlandığını öğrenme işlemi e-devlet üzerinden şu adımlar atılarak öğrenilir:

Kimlik bilgileri ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapılır. e-hizmetler bölümüne gidilir ve Sosyal Güvenlik Kurumu kısmı seçilir. Bağlı bulunan sigorta kolu (4A,4B,4C) emekli aylık bilgisi bölümlerinden biri seçilir. Bu işlemler sonrasında ekrana gelen sayfada emekli maaşının bağlanıp bağlanmadığı net bir biçimde görülecektir.

Gerekli başvuru işlemleri gerçekleştirildikten sonra nihayete eren emeklilik işlemlerinin son aşaması olarak görülen maaş bağlanma aşamasıyla kişiler tam manasıyla birer emekli sayılırlar. SGK dilekçe sorgulama işlemleri arasında yer alan emeklilik sorgusu sayesinde kişiler saniyeler içinde emeklilik işlemlerinin akıbetini öğrenebilirler.

DYS Evrak Takibi Nasıl Yapılır?

DYS belge takip işlemi diğer çoğu evrak takip işlemi gibi e-devlet üzerinden yapılır. PTT’den alınan ilk şifreyle sisteme girilir ve sonrasında sistem yeniden PTT’ye gitmeden rahatlıkla kullanılır. Tüm evrak sorgulama işlemleri şahsa özeldir ve o kişilerin kimlik bilgileri olmadan yapılamaz. Dokümantasyon Yönetim Sistemi (DYS) ile uygulanan işlemler şöyledir:

Emeklilik işlemlerinin sonuçlarına bakmak 4A ve 4B için emeklilik belgelerini takip etmek Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında yapılan işlemler 4A ve 4B aylık bilgileri Emekli aylığı bağlanma durumu Şahsi yapılan ödeme başvuruları

Yapılan bu işlemler ekrana çeşitli sonuçlar çıkarır. Bu sonuçların bazı anlamları ve beraberinde getirdikleri gereklilikler vardır.

SGK Dilekçe Sorgulama Sonuçları Nelerdir?

SGK dilekçe sorgulama sonuçları arasında şunlar yer alır:

Zimmetten çıkma: Belge kayda ve işleme alınmıştır. Giden evrak kayıtlı: Belge ilgili servise gitmiştir. Gelen evrak dosyasına kaldırma: Belgenin işlemi sonlanmıştır. Talep edilen işlemin tamamlandığı anlamına gelmez. Belge üzerinde yapılan çalışmaların ilgili yer tarafından bitirildiği anlamına gelir.

DYS 4C sigorta kolu mensupları ve emeklilik için işlevsel değildir. Bu durumdaki kişiler için ayrı bir sorgulama sistem geliştirilmiştir. Başvurulan SGK şubesinin yoğunluğuna ve talep edilen işleme göre dilekçe gereğinin yapılması farklı zaman aralıklarında gerçekleşir. Farklı sigorta kolları ve çalışma durumlarına göre SGK dilekçe sorgulama faaliyetleri birkaç hafta ile 6 aylık vakit aralığında işleme sokulur.

Editör: TE Bilisim