Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih araştırma gemisinin Karadeniz’de doğal gaz keşfettiğini duyurduğu açıklamasının ardından Fatih sondaj gemisinin özellikleri merak konusu oldu. Araştırma yapan üç sondaj ve iki sismik araştırma gemisi tamamen Türkiye’ye ait ekipman ve personel ile çalışmalarını yürütüyor. Peki, Fatih Sondaj Gemisinin özellikleri nelerdir? Fatih Sondaj Gemisi ne zaman yapıldı?

FATİH SONDAJ GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? FATİH SONDAJ GEMİSİ NE ZAMAN YAPILDI?

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi “Fatih”, Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta sefere çıktı.

Güney Kore’de 2011’de inşa edilerek denize indirilen Fatih, 6. nesil denilen üst düzey bir teknolojiye sahip.

“Upgrade” edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.

12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru’ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih’in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar.

Fatih’in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi’ne yakın. Fatih’in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip.

Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliği bulunan Fatih, bu üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında çalışarak kendini ispatlamış bir gemi.

Editör: TE Bilisim