Diriliş Postası muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Türkiye’nin ABD ve Rusya ile Suriye’de kalıcı barışa hizmet eden anlaşmalar yapmasının yankıları sürüyor. ‘Güvenli Bölge’ tezini, ABD ve Rusya’ya mutabakatlarla kabul ettiren Türkiye, bölgenin tekrar terör örgütlerinin eline geçmesini engelleyecek şekilde Suriye’de varlığını sürdürecek.

Soçi’de gerçekleşen görüşmeler sonucu ortaya çıkan Türkiye-Rusya mutabakatını SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, Diriliş Postası muhabirine değerlendirdi. Acun, Rusya mutabakatına ilişkin şu ifadeleri kullandı; “Türkiye, 5 gün içinde hem sahada hem masada Rusya ve ABD’ye karşı başarı elde etti. Hem Suriye’nin toprak bütünlüğü hem de Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit olan terör örgütleri bertaraf edildi”

Kremlin Sözcüsü Peskov’un YPG terör örgütünün güvenli bölge dışına çekilmesine dair kullandığı ifadelerin mutabakatın sahaya yansıması olarak gördüğünü söyleyen Can Acun, Türkiye’nin bölgeyi sadece rejim ve Rusya’ya ya da terör örgütlerine teslim etmediğini belirterek, askeri anlamda varlığın sürdürüleceğini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’de ABD ve Rusya ile imzaladığı anlaşmaların bölgede yeni bir normalleşme için başlangıç olabileceğini vurgulayan SETA Dış Politika Araştırmacısı Acun, bu normalleşmeyle terörle mücadelede Türkiye’nin elinin güçleneceğinin altını çizdi. Acun, “Türkiye’nin terörle mücadelesinin Irak ayağı güçlenir” ifadesini kullandı.

KALICI BARIŞA BİR ADIM

Suriye’de oluşan otorite boşluğunu fırsat bilen terör örgütlerine karşı Türkiye’nin haklılığını konu alan mutabakat muhtırası Türkiye ile Rusya arasında imzalandı. Buna göre taraflar Suriye’nin toprak bütünlüğüne, Türkiye’nin milli güvenliğine bağlılıklarını teyit ederken terörizmin tüm şekil ve tezahürlerine mücadele, ayrılıkçı gündemleri de boşa çıkarma yönündeki kararlılıkları vurguladı.

Barış Pınarı Harekâtı ile muhafaza edilen yerlerin kontrolünün TSK tarafından yapılması metne yansıdı. Münbiç ve Tel Rıfat’tan YPG-PKK terör örgütleri silahlarıyla birlikte çıkarılacakken 30 km’lik ‘Güvenli Bölge’ hattı korunacak. Astana Süreci çerçevesinde taraflar çalışmalarının devam edeceği mutabakat metninde yer alırken Anayasa Komitesi’nin faaliyetleri de desteklenecek.

ABD İLE MUTABAKAT

Barış Pınarı Harekâtı ile sınırlarından YPG-PKK terör örgütünü koparıp atmaya başladı. Ardından ABD ile masaya oturdu. YPG-PKK terör örgütünün tüm kışkırtıcı sosyal medya yalanlarına, sahada sivil kılığına girip rejim taklidi yapmasına rağmen Türkiye, ABD ile varılan mutabakat gereği sınırlarının güvenini sağlamaya yönelik diplomatik bir başarı elde etti.

ABD, Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anladığını, ortak çıkarlar için çalışacağını, NATO topraklarını birlikte korumak istediğini bu mutabakatla yazılı metne geçirirken iki ülke dini unsurların korunması, DAEŞ ile mücadelenin süreceğini de bildirdi.

Türkiye, Barış Pınarı Harekâtı ile Tel Abyad ve Resulayn hattını içine alan 120 km uzunluğa, 32 km derinliğe sahip M4 Karayolu’nun güvenliğini sağlamayı başardı. Güvenli Bölge tezini adım adım hayata geçirdi. Kontrolünü TSK’nın sağlayacağı güvenli bölgede ABD ile varılan mutabakat gereği terör örgütüne dair ağır silahlar ve tahkimatlar tahrip edileceğine dair madde eklendi.

Editör: TE Bilisim